BALCALI HASTANESİ’NDEN KALP TEDAVİSİNDE YENİLİK: SOL DAL DEMETİ ALANI PİLİ (LBAP) UYGULAMASI BAŞLADI
Kalp hastalıklarının tedavisinde önemli bir adım daha atıldı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Balcalı Hastanesi'nde, kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemlerin ötesine geçen “Sol Dal Demeti Alanı Pacing” (Left Bundle Area Pacing - LBAP) adı verilen yeni bir teknolojiyi uygulamaya başladı.
Geleneksel kalp pillerinde kalp atımı, genellikle sağ karıncık üzerinden sağlanan elektriksel uyarılarla düzenleniyor. Ancak bu uygulama uzun vadede kalbin doğal ritminde bozulmalara, hatta bazı hastalarda kalp yetmezliğine yol açabiliyor. LBAP yöntemi ise kalbin elektriksel iletim sistemine çok daha yakın bir bölgeye müdahale ederek, kalbin fizyolojik ritmine paralel bir uyarım sağlıyor.
“KALBİ DOĞAL RİTMİNDE ÇALIŞTIRIYORUZ”Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Özmen, yöntemin avantajlarını şöyle açıkladı:
“Geleneksel kalp pillerinde zamanla kalp kasının düzensiz kasılması sonucu kalp yetmezliği gelişebiliyor. Sol Dal Demeti Alanı Pili ise, kalbin doğal ileti yollarını kullanarak, kalbi olması gerektiği gibi, daha senkronize ve sağlıklı çalıştırıyor.”
HASTALAR GÜNLÜK YAŞAMA DAHA RAHAT DÖNÜYORUygulanan bu yeni teknoloji sayesinde, daha önce birkaç adım attıktan sonra nefes darlığı çeken hastalar, kalp pili implantasyonu sonrası günlük yaşamlarına çok daha rahat ve aktif şekilde devam edebiliyor.
LBAP yöntemi, yalnızca kalp performansını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli komplikasyon riskini azaltıyor.
Doç. Dr. Özmen, bu yöntemin özellikle kalp yetmezliği gelişme riski taşıyan hastalarda önleyici bir etki yarattığını, bu sayede hastane yatışlarının ve tedavi maliyetlerinin de düşeceğini ifade etti.