Batman Ziraat Odası Başkanı Aydiş: “Türkiye’nin Kalıcı Tarım Politikasına Acilen İhtiyacı Var”
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de tarım sektörünün yapısal sorunlarla boğuştuğunu ve acilen planlı bir tarım politikasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İLKHA’ya konuşan Aydiş, hem Türkiye hem de dünya için stratejik öneme sahip tarımın, giderek artan tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Tarım sektöründe en büyük problemlerden birinin desteklerin yetersizliği ve geç verilmesi olduğunu dile getiren Aydiş, “Çiftçi tarlaya girmeden destek almalı ki üretim sürdürülebilir olsun” ifadelerini kullandı.
"Sanayi olmadan olur ama tarım olmadan hiç olmaz"Tarımın önemini Kovid-19 sürecinde tüm dünyanın bir kez daha fark ettiğini belirten Aydiş, “Afrika’da insanlar buğday ve ekmek bulamadığı için hayatını kaybediyor. Tarım, sadece bir sektör değil, yaşamın kendisidir. Fıstık, fındık yemeyebilirsiniz ama buğday olmadığında insanlar aç kalır” dedi.
Sanayi ile tarımın bir arada gelişmesi gerektiğini vurgulayan Aydiş, “Sanayi ilerlesin isteriz ama tarım ilerlemeden sanayi de ilerleyemez. İkisi birbirini tamamlar” dedi.
"Çiftçi tarlaya girmeden destek almalı"Desteklerin geç verilmesinin üreticiyi borçlandırdığını söyleyen Aydiş, “Çiftçi tohumu, gübreyi borçla alıyor. Ancak destekler 3-5 ay sonra geliyor ve o zamana kadar zaten etkisini yitiriyor. Çiftçiye desteğin tarlaya girmeden verilmesi şart” diye konuştu.
"Plansız üretim ürün israfına yol açıyor"Tarımda plansızlığın çiftçiyi mağdur ettiğini ifade eden Aydiş, üreticilerin çoğu zaman “başkasının ne ektiğine bakarak” karar verdiğini, bu durumun ise arz fazlasına ve ürün israfına yol açtığını söyledi. “Devletin yönlendirici ve planlayıcı bir tarım politikasına ihtiyacı var” diyen Aydiş, şöyle devam etti:
“Çiftçi, ekmeden önce kaça satacağını ve ne kazanacağını bilmeli. Bu sağlanmazsa üretici zararda olur. Devlet, hangi bölgede hangi ürünün ne kadar ekileceğini planlamalı.”
Tarımda sürdürülebilirlik çağrısıAydiş, son olarak şunları kaydetti:
“Türkiye’nin geleceği tarıma bağlıdır. Gelişmiş ülkeler bunu yıllar önce fark etti. Biz de planlı, sürdürülebilir ve üretici odaklı bir tarım sistemine geçmek zorundayız. Aksi halde çiftçi üretimden çekilir, ülke gıda krizine sürüklenir.”