CHP’DEN OTİZM SEMPOZYUMU: “EŞİTSİZLİĞE RAZI DEĞİLİZ”, İZMİR’İN KIRMIZI BAYRAK VE İSTİHDAM PROJELERİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Aydın’ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Otizm Sempozyumu, “Gözüm Arkada Kalmasın İstiyorum” sloganıyla geniş katılımla gerçekleştirildi.
Etkinliğe CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, milletvekilleri, akademisyenler, otizmli bireyler ve aileleri ile otizm alanında çalışan sivil toplum kuruluşları katıldı.
Sempozyumda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, otizm konusunun siyaset üstü olduğunu ve ülkenin ağır gündemine feda edilemeyecek kadar önemli bir konu olduğunu vurguladı.
İzmir’de engellilere yönelik çalışmalar kapsamında hayata geçirilen Kırmızı Bayrak uygulaması ve Destekli İstihdam Ofisi projelerine dikkat çeken Özel, bu uygulamaların Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti:
“İzmir’de başlatılan, ama ülke genelinde yeterince tanıtılamayan Kırmızı Bayrak projesi; engellilerin erişimine uygun kurumları işaret eden son derece kıymetli bir uygulamadır. Bunu yaygınlaştırıyoruz.”
“YÜZDE 94’Ü EĞİTİME ULAŞAMIYOR”Otizmli bireylerin örgün eğitime erişim oranının çok düşük olduğunu belirten Özel, Türkiye’de yaklaşık 1,5 ila 2 milyon otizmli yurttaş bulunduğunu, bu bireylerden 700 bininin çocuk olmasına rağmen sadece 42 bininin okula gidebildiğini ifade etti:
“Yüzde 94’ünün eğitime ulaşamaması bir utançtır. Bu durum açıkça Anayasa ihlalidir. Sosyal devletin görevi, bu eşitsizliği ortadan kaldırmaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu tabloya razı değiliz.”
AİLELERDEN İZMİR’E TEŞEKKÜR: “UMUDUMUZ YEŞERDİ”Sempozyumda söz alan otizmli bireylerin aileleri, yaşadıkları zorlukları anlatırken özellikle İzmir’de verilen hizmetlerin fark yarattığını vurguladı.
Otizm Konfederasyonu Başkanı Ergin Güngör, 27 yıllık konfederasyon geçmişinde ilk kez bir siyasi partinin bu ölçekte bir sempozyum düzenlemesinden dolayı duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:
“İzmir’de hiçbir belediyede olmayan Destekli İstihdam Ofisi var. Bu model, çocuklarımızın istihdamı açısından çok önemli. Bu sempozyum bizlere umut verdi.”
Otizmli birey annesi Sevinç Gülşah Karaçatlı ise, çocuğunun eğitimi için farklı şehirlerde yaşamak zorunda kaldığını, sonunda İzmir’e yerleşme kararı aldıklarını belirterek, İzmir’de sunulan olanaklar sayesinde ilk kez rahatladıklarını ifade etti.
ENGELLİLİK ÇALIŞTAYI’NA ATIFGenel Başkan Özel, konuşmasında 31 Ocak–2 Şubat 2025 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Engellilik Çalıştayına da değinerek, yerel yönetimlerin örnek projelerini paylaşmasının ve yaygınlaştırmasının önemine dikkat çekti.
Bu çalıştayda elde edilen kazanımların CHP’nin sosyal politikalar vizyonuna ışık tuttuğunu vurguladı.
Sempozyum, işaret dili tercümesi eşliğinde gerçekleştirilirken, otizmle ilgili sorunların çözümüne yönelik öneriler ve iyi uygulama örnekleri geniş katılımla tartışıldı.