Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor
1–7 Mayıs tarihleri arasında kutlanan İlk Yardım ve Trafik Haftası kapsamında konuşan Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, Türkiye’nin kaza oranları açısından yüksek risk taşıyan bir ülke olduğunu vurguladı. Hem iş kazaları, hem ev kazaları hem de trafik kazalarının ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Dr. Ömür, bu tabloda ilk yardım bilincinin yaygınlaşmasının hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
"Sağlık Bakanlığı olarak tüm vatandaşlarımıza ilk yardım eğitimlerini ulaştırmalı ve bu konuda bilinç oluşturmalıyız." diyen Ömür, kazaların ardından özellikle ilk yarım saatte yapılan doğru müdahalenin hayat kurtardığını belirtti.
"İki günde 14 saatlik eğitim, 85 puan alan sertifika alıyor"
İl Sağlık Müdürlüğü’nün yürüttüğü ilk yardım eğitim programları hakkında bilgi veren Dr. Ömür, " "İlkokul mezunu olan ve başvuran tüm vatandaşlarımıza 2 gün süren, toplam 14 saatlik bir ilk yardım eğitimi veriyoruz. Bu eğitimin teorik kısmından 85 puan alanları uygulamalı sınava alıyoruz. Uygulamada da 85 puan alanlara ilk yardımcı sertifikası veriyoruz. Siirt’te katılım oranlarımız oldukça iyi, ancak bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurarak 'İlk yardım nasıl yapılır, nasıl uygulanır?' sorularına duyarlılıkla yaklaşmalarını bekliyoruz." çağrısında bulundu
"Siirt'te katılım iyi ama daha fazlasını istiyoruz"
Siirt’te ilk yardım eğitimlerine olan katılımın iyi olduğunu ifade eden Ömür, buna rağmen bu sayının artırılması gerektiğini belirterek, "İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurarak ilk yardım eğitimi almak isteyenlerin sayısının artmasını bekliyoruz. İlk yardım nasıl yapılır, nasıl uygulanır bu konularda hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Her an bir evladımızın, bir yakınımızın başına kaza gelebilir. Deprem kuşağında yaşadığımızı unutmayalım. Deprem anında da ilk yardım bilgisi hayat kurtarır." dedi.
“Heimlich manevrası gibi müdahaleler hayat kurtarıyor”
İlk yardımın sadece hastane ortamında değil, evde veya iş yerinde de uygulanabilir olduğuna dikkat çeken Dr. Ömür, özellikle nefes borusuna yabancı cisim kaçan çocukların acil müdahale edilmediği durumlarda hastaneye ulaşana kadar zaman kaybı yaşanabileceğini söyledi. Ancak basit ama doğru tekniklerle hayat kurtarılabildiğini vurguladı: “Toplumumuz bu konuda henüz yeterince duyarlı değil ama son zamanlarda bazı işletmelerde uygulanan Heimlich manevrası gibi örneklerin yaygınlaşması umut verici. Bizlerin görevi bu bilinci artırmak ve vatandaşları eğitmek." ifadelerini kullandı.
"Kimse ‘Benim başıma gelmez’ demesin”
Vatandaşları ilk yardım eğitimine katılmaya davet eden Ömür, şunları söyledi: "Mutlaka bu eğitimi almaları çok önemli. Hiç kimse 'Benim başıma gelmez, bir şey olmaz' demesin. Gün gelir, en yakınınıza ilk yardımı siz uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Kazalardan sonraki özellikle ilk yarım saatlik müdahaleler hayat kurtarıcı olabiliyor. Yerde yaralı bir vatandaş gördüğümüzde ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. En azından başını hangi pozisyonda tutacağımızı, nefes yoluna yabancı cisim kaçtıysa nasıl temizleyeceğimizi veya başında bir travma varsa hangi uygulamaları yapmamız gerektiğini öğrenmeliyiz."
"İlk yardım eğitimi, sevdiklerinizin hayatta kalmasına vesile olabilir"
Açıklamasının sonunda ilk yardım eğitiminin önemine bir kez daha vurgu yapan Dr. Erol Emre Ömür, sözlerini şöyle tamamladı: “Unutmayalım ki ilk yardım eğitimi almak; kendi çocuğunuzun, eşinizin, annenizin ya da babanızın hayatta kalmasına vesile olabilir. Bu eğitimleri almak bir vatandaşlık görevidir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak her zaman vatandaşlarımızın yanındayız.” (İLKHA)