Dünya genelinde askeri harcamalar 40 yılın zirvesinde
Buna göre, dünya genelinde savunma bütçeleri yüzde 9,4 artarak 2,7 trilyon dolara ulaştı. Bu artış, 1980’lerden bu yana kaydedilen en yüksek oran olarak dikkat çekiyor.
Rapora göre, Ukrayna ve Gazze’deki savaşların yanı sıra Avrupa ve Asya’daki artan jeopolitik gerilimler, ülkeleri daha fazla silahlanmaya yöneltti. SIPRI uzmanları, birçok ülkenin uzun vadeli askeri yatırım planları yaptığını ve artış trendinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini vurguluyor.
İşgalci ABD liderliğini koruyor
Yaklaşık 1 trilyon dolarlık bütçesiyle işgalci ABD, 2024’te en fazla askeri harcama yapan ülke oldu. Bu bütçede F-35 savaş uçakları, yeni donanma gemileri, nükleer cephaneliğin modernizasyonu ve füze savunma sistemleri gibi projeler öne çıktı. Ayrıca ABD, Ukrayna’ya 48,4 milyar dolarlık askeri yardım sağladı. Bu miktar, Kiev’in savunma bütçesinin büyük kısmını oluşturuyor.
Çin ve Rusya takipte
Çin, 314 milyar dolarlık savunma bütçesiyle ikinci sırada yer aldı. Pekin, özellikle denizaltı, silahlı insansız hava araçları ve nükleer kapasite yatırımlarını artırdı. Rusya ise Ukrayna savaşı nedeniyle harcamalarını resmi olarak yüzde 38 oranında artırdı. Ancak gerçek artışın daha yüksek olabileceği belirtiliyor.
Siyonist işgal rejiminin harcamaları yüzde 65 arttı
2023'te Gazze’ye yönelik başlattığı kara harekâtının ardından siyonist işgal rejimi askeri harcamaları yüzde 65 oranında arttı. ABD ise bu dönemde terör rejimine 10,6 milyar dolarlık ek askeri destek sağladı.
NATO üyeleri de Rusya tehdidine karşı savunma bütçelerini önemli ölçüde artırdı. Almanya yüzde 28, Romanya yüzde 43, Türkiye yüzde 12 oranında harcama artışı yaptı.
Asya-Pasifik'te ise Çin'in yükselişi karşısında Japonya, Tayvan, Filipinler ve Güney Kore gibi ülkeler savunma bütçelerini büyüttü. Japonya, II. Dünya Savaşı sonrası en büyük askeri bütçesini açıklarken, Myanmar savunmaya GSYH’sinin yüzde 6,8’ini ayırarak bölgede ilk sıraya yerleşti. (İLKHA)