Efes Selçuk Belediyesi’nden Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Semineri

İzmir’in Efes Selçuk ilçesinde, kadına yönelik şiddet ve erken yaşta evliliklerle mücadele amacıyla belediye çalışanlarına yönelik farkındalık semineri düzenlendi. Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen seminerde, Tire Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Sibel Yılmaz bilgi verdi.

Şiddetin Tanımı ve Türleri Ele Alındı

Sibel Yılmaz, 6284 Sayılı Kanun kapsamında kadına yönelik şiddetin tanımını yaptı. Yılmaz, bu tür şiddetin fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik, ısrarlı takip ve siber şiddet olarak alt başlıklarda incelendiğini belirtti.

Özellikle ısrarlı takip konusuna dikkat çeken Yılmaz, çiçek göndermek gibi davranışların romantik olarak algılansa da bazen kadınlar için rahatsız edici ve takip edildiklerini hissettiren eylemler olabileceğini söyledi.

“Davet edilmeden bir kadının evine, iş yerine ya da okuluna gitmek, mesajlarla ya da aracı kişilerle iletişim kurmaya çalışmak ısrarlı takip kapsamında değerlendirilir.”

Psikolojik Etkiler ve Üretkenlik Kaybı

Yılmaz, şiddetin kadınlar üzerindeki psikolojik etkileri arasında başarısızlık hissi, suçluluk, yalnızlık, utanma, değersizlik hissi, yeme bozuklukları ve madde bağımlılığı gibi sorunların yer aldığını ifade etti. Şiddetin, kadınların üretkenliğini de azalttığını vurguladı.

Kadınların Başvurabileceği Kurumlar

Seminerde, şiddete maruz kalan kadınların başvurabileceği mekanizmalar detaylı şekilde aktarıldı. Bu kurumlar arasında:

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri

ALO 183 Sosyal Destek Hattı

Cumhuriyet Başsavcılıkları

Polis ve jandarma merkezleri

Aile mahkemeleri ve hastaneler yer aldı.

Belediyeden Teşekkür

Seminere katılan Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin, farkındalık oluşturan bu kıymetli sunumu için Sosyal Hizmet Uzmanı Sibel Yılmaz’a teşekkür etti.