EMEKLE YAZILAN ROMANLAR BORNOVA’DA OKURLA BULUŞTU
Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Emek Romanları Sergisi”, edebiyatseverleri ve toplumsal belleği aynı salonda buluşturdu. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen sergi, araştırmacı-yazar Mazlum Vesek tarafından hazırlandı. Etkinlik, 1927’den günümüze uzanan süreçte Türkiye edebiyatında emeği, alın terini ve sınıf mücadelesini anlatan romanları bir araya getirdi.
İŞÇİNİN SESİ ROMAN OLDUSergide, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Vedat Türkali, Samim Kocagöz, Reşat Enis ve Mahmut Yesari gibi usta kalemlerin eserleri yer aldı. İşçilerin, köylülerin, göçmenlerin ve sendikacıların hikâyeleriyle dolu bu romanlar, Türkiye’nin emek tarihine ışık tuttu.
Ziyaretçiler, Boşnak Kızı Cemile’den Gecekondulu İbo’ya, Çocuk Memet’ten Gurbetçi Yücel’e kadar roman karakterleri aracılığıyla zengin bir panoramayla karşılaştı.
VESAK: “BU ROMANLAR BİR SELİN İZİDİR”Sergiyi hazırlayan Mazlum Vesek, serginin edebiyat ile sınıf mücadelesini buluşturduğunu belirterek şunları söyledi:
“Orhan Kemal’den Vedat Türkali’ye, Yaşar Kemal’den Mahmut Yesari’ye kadar işçileri anlatan yazarlarımız var. Bu sergi, o roman kahramanlarının sesi oldu. Burada Kürt Zeynel’in, Cemile’nin, Memet’in sesi var. Bu romanlar, yeryüzünün coşkun seli olan işçi sınıfının bıraktığı izlerdir.”
BAŞKAN EŞKİ: “EMEK BU TOPRAKLARIN GERÇEĞİDİR”Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, kültürel üretimi destekleyen bu tür etkinliklerin toplumsal hafıza için çok değerli olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Emek, bu toprakların en sahici gerçeklerinden biridir. Bu sergi, romanlar aracılığıyla emeğin izini sürmemizi sağladı. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”