İMPLANT KAYBINA DİKKAT: DİŞ ETİNDEKİ KIZARIKLIK VE KANAMA İLK UYARI OLABİLİR

Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, implant uygulamaları sonrasında yaşanabilecek enfeksiyon riskine dikkat çekerek, bu durumun "periimplantitis" adı verilen ciddi bir rahatsızlığa dönüşebileceğini ve tedavi edilmezse implant kaybına yol açabileceğini belirtti.

İmplantların ömür boyu ağızda kalıcı olacağına dair yaygın bir algı olduğunu hatırlatan Güler, “Hastalar, implantları metal olduğu için zarar görmeyeceğini düşünür. Ancak implantın yerleştiği alan; kemik ve yumuşak dokudur, yani biyolojik yapılardır ve ağız içindeki her türlü sorundan etkilenebilirler,” dedi.

İlk belirtiler: Kızarıklık ve kanama

 

Periimplantitisin ilk sinyalleri arasında diş etinde kızarıklık, şişlik ve kanama olduğunu vurgulayan Dr. Güler, “Bu belirtiler dikkate alınmazsa enfeksiyon kemiğe ilerler, kemik dokuda erimeler başlar. Bu da implantı tutan çerçevenin zayıflamasına ve zamanla implantın çıkarılmak zorunda kalmasına neden olur,” dedi.

Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırıyor

Güler’e göre enfeksiyonun erken evresinde, cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı müdahaleler yapılabiliyor. “Lokal anestezi altında, özel aletlerle implant çevresi temizlenerek enfeksiyon kontrol altına alınabilir. Ancak enfeksiyon ilerlediyse, cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilir,” dedi.

İleri vakalarda cerrahi şart olabilir

İleri düzey periimplantitis vakalarında diş etinin cerrahi olarak kaldırılması, kemik yüzeyinin düzeltilmesi, implant yüzeyinin frezlerle pürüzsüzleştirilmesi gibi işlemler yapılması gerektiğini aktaran Güler, hastaların hijyen konusunda titizlik göstermesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.