Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Sırları: Uzmanından Altın Değerinde Tavsiyeler
Ramazan ayında uzun süren açlıklar, beslenme düzeninde değişikliklere neden olurken, sağlıklı kalmak ve kilo kontrolünü sağlamak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, Ramazan ayında en çok merak edilen beslenme konularına açıklık getirerek altın değerinde tavsiyelerde bulundu.
Metabolizma ve Kan Şekeri Dengesi:
Uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü belirten Küçük, beynin sadece glikozla çalıştığı için sahurda yeterli glikoz alımının önemine dikkat çekti. Dengeli bir kan şekerinin tokluk hissi sağladığını ve baş ağrılarını önlediğini ifade eden Küçük, sahurda az yağlı ve protein içerikli kahvaltı tarzı bir öğünün tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sıvı Tüketimi ve Tuz:
Tuzlu yiyeceklerin susamaya neden olduğunu belirten Küçük, tuzlu ve yağlı peynirler yerine süzme beyaz peynir veya tuzsuz lor peynirinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Yeşilliklere ekstra tuz eklenmemesi gerektiğini de hatırlattı.
Baş Ağrıları ve İşlenmiş Gıdalar:
Kan şekeri düşüşleri ve migren tipi baş ağrılarının Ramazan'da arttığını belirten Küçük, dengeli sahur, iftar ve su tüketimiyle bu durumun önlenebileceğini ifade etti. İşlenmiş ve yağlı etler, paket et ve tavuk sularının baş ağrılarını tetikleyebileceğini söyledi.
İftar ve Kilo Kontrolü:
İftarda hemen yemeğe başlamanın kilo alımına neden olabileceğini belirten Küçük, bir bardak su, hurma ve zeytinle başlanıp 15 dakika beklenmesi gerektiğini söyledi. Ana öğüne yavaşça devam edilerek kilo kontrolünün sağlanabileceğini ifade etti.
Örnek Ramazan Menüsü:
Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, kilo verdiren ve susamayı önleyen örnek bir Ramazan menüsü de paylaştı:
Sahur: 1 bardak süt veya kefir 1 dilim süzme beyaz peynir 1-2 haşlanmış yumurta 5-6 zeytin Yeşillik, domates, salatalık 1 kivi veya yarım taze meyve 1/3 avokado 1 avuç çiğ badem 1 dilim tahıllı ekmek 1-2 bardak su İftar: 1 bardak su 1 hurma, 2-3 zeytin 1 kase çorba 15 dakika ara 6-7 yemek kaşığı etli sebze yemeği veya soğanlı-biberli et-tavuk sote yemeği 1 kase yoğurt 7-8 yemek kaşığı pilav İftardan 2 saat sonra: 1 çay bardağı kefir + 1 taze meyveÖnemli Notlar:
Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Uzun süreli açlıkların olumsuz etkilerini önlemek için sahur öğünü atlanmamalıdır. İftarda aşırı yemekten kaçınılmalı, yavaş ve dengeli beslenilmelidir. Bol su tüketimi gün içerisinde büyük önem taşımaktadır.
(İGFA)