Ramazan'da Boğaz Reflüsü Kabusu: Uzmanından Korunma Yolları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, Ramazan ayında sıkça karşılaşılan boğaz reflüsü hakkında önemli bilgiler verdi. Mide asidinin boğaza, ses tellerine ve ağız bölgesine kadar ulaşması olarak tanımlanan boğaz reflüsünün, özellikle Ramazan ayında sahur ve iftar sonrası yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle arttığını belirtti.
Ramazan'da Boğaz Reflüsü Neden Artar?
Prof. Dr. Yıldırım, Ramazan ayında boğaz reflüsünün artmasının nedenlerini şöyle açıkladı:
Sahurdan sonra hemen yatmak: Mide boşalması için yeterli zaman olmadığından, midedeki yiyecek ve içecekler boğaza kaçabiliyor. İftarda aşırı yemek yemek: Midenin aşırı dolması, geriye doğru kaçak yaparak boğaz şikayetlerine neden olabiliyor.Boğaz Reflüsünün Belirtileri Nelerdir?
Boğaz reflüsünün mide reflüsünden farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, boğaz reflüsünün belirtilerini şöyle sıraladı:
Boğazda geçmeyen takılma hissi Sürekli boğaz temizleme isteği Öksürük Ses kısıklığı ve çatallaşma Geniz akıntısı Boğaz kuruluğu Ağız kokusuTanı ve Riskler
Hastalığın tanısının, hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi ve endoskopik muayene ile kolayca konulabildiğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, boğaz reflüsünün sigara ve alkol kullanımıyla birleştiğinde kanser riskini artırabileceğini söyledi.
Korunma Yolları
Prof. Dr. Yıldırım, boğaz reflüsünden korunmak için şu önerilerde bulundu:
İftar ve sahurda aşırı yemekten kaçınmak Yatmadan en az 2-3 saat önce yemeyi içmeyi kesmek Yatak başını yükseltmek Beli sıkan dar kıyafetlerden kaçınmak Reflüye neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durmak (kahve, alkol, yağlı ve baharatlı yiyecekler, asitli içecekler, çikolata vb.)
(İGFA)