Ege Üniversitesi'nden Dünya Çapında Bir İlk: Kalıtsal Anemiye Genetik Çözüm

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, genetik hastalıklar alanında dünya çapında bir ilke imza atacak önemli bir projeye başladı. Doç. Dr. Esra Işık yürütücülüğündeki "Genetik Nedeni Belirlenememiş Kalıtsal Hemolitik Anemi Hastalarında Tüm Genom Dizileme ile Nadir Moleküler Mekanizmalar ve Aday Genlerin Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Dünyada Bir İlk:

Bu proje, Kalıtsal Hemolitik Anemi (KHA) hastalarında tüm genom dizileme (WGS) yöntemiyle bugüne kadar tespit edilemeyen nadir genetik mekanizmaları ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu çalışma, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

Rektör Budak'tan Tebrik:

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Esra Işık ve ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu önemli çalışma için tebriklerini iletti. "Üniversitemiz, ülkemizin güçlü sağlık altyapısına sahip yükseköğretim kurumları arasında ön sıralarda yer alıyor. Tıp Fakültemiz bilim insanları yürüttükleri özgün ve yenilikçi bilimsel çalışmalarla hem literatüre katkı yapıyor hem de insanlığın sorunlarına çözüm sunuyor" dedi.

Kişiselleştirilmiş Tedavi:

Doç. Dr. Esra Işık, projenin multidisipliner bir iş birliğiyle yürütüleceğini ve yeni moleküler mekanizmaların keşfi sayesinde hastalara kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları sunulabileceğini belirtti. "Bu çalışmamız, Ege Üniversitesi Çocuk Genetik Hastalıkları, Çocuk Hematoloji ve Tıbbi Biyoloji Bilim Dallarının multidisipliner iş birliğiyle yürütülerek üniversitemizi ve ülkemizi bu alanda öncü konuma taşıyacaktır" dedi.

Proje Ekibi:

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Esra Işık'ın yaptığı projede, Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Prof. Dr. Tahir Atik, Doç. Dr. Nur Selvi Günel, Doç. Dr. Nihal Karadaş, Uzm. Dr. Türkan Turkut Tan, Uzm. Dr. Yusuf Can Doğan ve Dr. Mehmet Mert Topaloğlu yer alıyor.

 

(BYZHA)