Çocuklarda telefon bağımlılığı iletişim becerilerini zayıflatıyor
Çocukların küçük yaşlardan itibaren ekran başında saatlerce zaman geçirdiğini, ebeveynlerin ise bu duruma yeterince müdahale etmediği yönündeki gözlemlerini paylaşan vatandaşlar, sosyal medya bağımlılığının çocukların iletişim becerilerini zayıflattığını ve bu durumun çocukları asosyal bireylere dönüştürdüğünü ifade etti.
Konuya ilişkin ailelerin çevrelerinden edindikleri izlenimler ve gençlerin sosyal medya başında geçirdikleri zamana dair aktardıkları, başta çocuklar olmak üzere kullanıcıların uzun vadede telefon ve sosyal medya kullanımının bireyler üzerinde ciddi psikolojik ve fiziksel sorunlara yol açabildiğini, anne ve babaların çocuklarına telefon verirken daha dikkatli olmaları gerektiğini ortaya çıkarıyor.
Mesut Tuncer
"Çocuk ağlamasın diye verilen telefonlar, onları zamanla bağımlı hale getiriyor."
Bazı çocukların, izledikleri robot karakterlerden etkilenerek robot gibi hareket etmeye ve onlara benzemeye çalıştıklarını ifade eden Mesut Tuncer, "Günde ortalama 3-4 saatimi telefonla geçiriyorum. Boks sporuyla ilgilendiğim için bu süre zarfında genellikle rakip sporcuları izliyorum. Yani vaktimizi sosyal medyada boş yere harcamıyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizi de bu konuda bilinçlendiriyoruz. Ancak anne ve babaları bu konuda oldukça eleştiriyorum, özellikle de anneleri. Genellikle çocuk sussun diye ellerine telefon veriliyor, bu da büyük bir sorun oluşturuyor. Çünkü çocuk, telefonu eline alamadığında ağlamaya başlıyor. Ağlamasın diye tekrar verilen telefon, zamanla çocuğun bağımlı hale gelmesine neden oluyor." dedi.
Çocukların telefona bağımlı hale gelmesi sonrasında insanlarla iletişim kuramaz duruma geldiğini kaydeden Tuncer, "Ferhat hocamız milli takım antrenörüdür. Anne ve babalar, 'Aman hocam, çocuklar telefondan uzak olsun,' diyor, çocuklarının sosyalleşmesi için onları bize yani spor salonuna gönderiyor fakat yolda yürürken bile çocukların ellerine telefon tutuyorlar. Bazı çocuklar artık robot gibi hareket etmeye başlıyor. İzledikleri robot karakterlerden etkilenerek onlara benzemeye çalışıyor ve bu durum sağlık sorunlarına da yol açıyor. Bizim boks yapan çocuklarımız ise spor ve fiziksel aktiviteler sayesinde gün içerisinde daima dinç ve enerjik oluyorlar. Öte yandan, sosyal medya bağımlısı çocuklar genellikle uyuşuk bir halde dolaşıyor." ifadelerini kullandı.
Ferhat Akburak
"Telefon bağımlısı olan çocuklar, sosyal hayattan kopuk bir hayat yaşıyorlar"
Anne ve babalarını çocuklarını daha fazla sosyalleşebilecekleri ortamlara yönlendirmeleri gerektiği ifade eden Ferhat Akburak, "Sakarya Bölgesi milli takım boks antrenörüyüm. Sosyal medya bağımlılığı, büyük ölçüde anne ve babalardan kaynaklanan bir sorundur. Küçük çocuklarını susturmak için, anne ve babalar ellerine telefon veriyor. Bu durum, çocukların zamanla oyun ve telefon bağımlısı olmasına neden oluyor. Çocuklarının sosyalleşmesini isteyen aileler, aralarında doktorlar da olmak üzere, çocuklarını kulübümüze getiriyor. Ancak telefon bağımlısı çocuklar, zamanla iletişim becerilerinden uzaklaşıyor ve sosyal hayattan kopuk bir yaşam sürmeye başlıyor. Gittikçe bu şekilde bir nesil oluşuyor. Oysa ki sosyal yönü güçlü, aktif bireylerden oluşan bir nesil yetiştirmek gerekiyor. Bu nedenle anne babalar, çocuklarını internet ve telefondan uzak tutmalı, onları daha fazla sosyalleşebilecekleri ortamlara yönlendirmelidir." şeklinde konuştu.
Süleyman Şimşek
10'uncu sınıf öğrencisi Süleyman Şimşek ise, "Sabah 8.00'de kalkıp okula gidiyor, 12.30-13.30 arası çıkıyoruz. Okul sonrası günün geri kalanını işte, 2-3 saatini telefonla geçiriyorum. Genellikle instagram ve youtube kullanıyorum. Gün içerisinde kitap okusam da pek aram yok." diye belirtti.
Yusuf Bilader
Sabah 07.30 ile 13.30 arası okulda olduğunu belirten 10'uncu sınıf öğrencisi Yusuf Bilader ise günün yaklaşık 6-7 saatini telefonla geçirdiğini ifade ederek sosyal medyanın iyi olduğu kadar kötü yanlarının da olduğunu söyledi.
Muammer Atık
Ders ortalamasının 85 olduğunu belirten Muammer Atık "Telefonum var ama internete girmiyorum. Sadece aramalarda kullanıyorum. Diksiyonum gelişsin diye sürekli kitap okuyorum. Kitap okumadan önce derslerim çok kötüydü, şimdi oldukça iyi." dedi.
Muhammed Eren Aşar
Sosyal medyayı genelde arkadaşlarıyla iletişim kurabilmek için kullandığını ifade eden YKS hazırlık öğrencisi Muhammed Eren Aşar ise "Günümün 4-5 saati ders çalışmakla geçiyor. Onun dışında 3-4 saat oyun oynuyorum. Telefonun zararlarını bilsek de olmuyor… iletişim kurabilmemiz lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)