CEZASIZLIK ALGISI TOPLUMSAL GÜVENSİZLİĞİ TETİKLİYOR
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, toplumda giderek yaygınlaşan cezasızlık algısının bireylerde ve sosyal yapı üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti.
Adaletsizlik Algısı Umutsuzluk YaratıyorTaşkın, “Suçların cezasız kalması, bireylerde çaresizlik, öfke, umutsuzluk ve güvensizlik duygularını besliyor. Bu durum toplumsal duyarlılığı azaltarak şiddetin sıradanlaşmasına yol açabilir” dedi. Ayrıca cezasızlık, şiddete eğilimli bireylerde “nasıl olsa ceza yok” düşüncesini besleyerek suç oranlarını artırabilir.
Negatif Duygular Yapıcı Şekilde YönlendirilmeliBireylerin yoğun olumsuz duygularla başa çıkmasında, bunları bastırmak yerine kabul etmelerinin sağlıklı bir yaklaşım olduğunu ifade eden Taşkın:
“Spor, yazı yazmak, gönüllülük faaliyetlerine katılmak gibi etkinlikler, öfke ve kaygı gibi duyguları dışa vurmak için sağlıklı yöntemlerdir. Gerekirse psikolojik destek almak çok faydalı olacaktır.”
Taşkın, insan ve hayvan hakları gibi alanlarda gönüllü faaliyetlerin bireyi güçlendireceğini belirtti.
Liderlere Şeffaflık ve Empati ÇağrısıTaşkın, toplumsal güvenin yeniden inşasında liderlerin şeffaf, adil ve empatik tutumlarının büyük rol oynadığını ifade ederek şunları söyledi:
Hukukun üstünlüğünü savunmak,
Suçların cezasız kalmayacağını halka anlatmak,
Adalet ve empati temalı kampanyalar düzenlemek,
Eğitim kurumlarında bu değerleri pekiştirmek...
Bu tutumların toplumda güven duygusunu yeniden canlandırabileceğini belirtti.
“Liderlerin davranışları, halkın güvenini kazanmak ve cezasızlık algısını kırmak için en etkili yoldur. Topluma umut veren ve yapıcı mesajlar, dayanışmayı artırır.”