KEMİK ERİMESİ KADINLARDA 40’LI YAŞLARDA BAŞLIYOR!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nilgün Başaran, kadınlarda kemik erimesi (osteoporoz) riskinin özellikle 40’lı yaşlardan itibaren belirginleştiğini belirterek, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

D vitamini eksikliği ve hareketsizlik tetikliyor
Kadınlarda östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kemik yoğunluğunun azaldığını belirten Prof. Dr. Başaran, "D vitamini eksikliği, yetersiz kalsiyum alımı ve fiziksel hareketsizlik, kemik kaybını hızlandırıyor. 40 yaş sonrası her 3 kadından biri osteoporoz riski taşıyor" dedi.

Tarama testleri önem taşıyor
Osteoporozun başlangıçta sessiz ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Başaran, kemik yoğunluğu ölçümlerinin düzenli yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle menopoz öncesi döneme giren kadınlara, yılda bir kez DEXA testi öneriliyor.

Beslenme ve egzersizle korunmak mümkün
Kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi ve düzenli ağırlık egzersizlerinin kemik kaybını yavaşlattığını ifade eden Prof. Dr. Başaran, “Süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem ve susam gibi besinlerin düzenli tüketimi desteklenmeli. Haftada en az 3 gün yürüyüş ya da hafif direnç egzersizleri yapmak da oldukça faydalı” dedi.

Güneş ışığı ve doktor kontrolü şart
Türkiye'de birçok kadının D vitamini eksikliğinden habersiz olduğunu söyleyen Başaran, “Sabah saatlerinde 15-20 dakika güneşlenme ile D vitamini sentezi desteklenebilir. Ancak bazı vakalarda doktor önerisiyle takviye alınması gerekebilir” uyarısında bulundu.