Çocuklarda Kalıcı Görme Kaybına Neden Olan Sinsi Hastalık: Üveit

Çocuklarda Kalıcı Görme Kaybına Neden Olan Sinsi Hastalık: Üveit

Üveit, göz içi iltihaplanması olarak bilinir ve ciddi bir göz hastalığıdır. Çocuklarda kalıcı görme kaybına yol açabileceği için son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Dünyagöz Hastaneler Grubu Üveit Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Oray, özellikle çocukluk çağı eklem romatizması (juvenil artrit) olan çocuklarda üveitin daha ağır seyrettiğini vurgulamaktadır.

Gözün damardan zengin orta tabakasının iltihaplanmasıyla meydana gelen üveit, Behçet hastalığı, ankilozan spondilit gibi romatizma hastalıkları ve multiple skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarda görülebilir. Prof. Dr. Oray, gözdeki iltihaplanmanın görme kaybına yol açabileceğini ve tedavi edilmezse kalıcı hasara sebep olabileceğini belirtti.

Üveit Belirtileri

Üveit hastalığının, gözün iris dokusunu tutarak gözün ön kısmına sınırlı olduğu durumlarda gözde ağrı, ışık hassasiyeti, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtiler görülebilir. Gözün arka kısmında yer alan üveitlerde ise bulanık görme ve siyah noktalar ön plana çıkar. Eğer tedavi edilmezse, makula adı verilen görme noktasının iltihabi tutulumu ciddi komplikasyonlara ve kalıcı görme kaybına yol açabilir.

Çocuklarda Üveit

Üveit, çocukluk döneminde de sıkça görülebilir, özellikle çocukluk çağı romatizması olan çocuklarda. Prof. Dr. Oray, bu çocukların göz taramalarının düzenli yapılmasının önemine dikkat çekiyor. Çünkü çocuklar küçük olduğu için gözdeki iltihapları her zaman fark etmek mümkün olmayabiliyor.

Erken Müdahale ve Tedavi

Üveit, erken dönemde teşhis edilip tedaviye başlanırsa mevcut görme seviyelerinin korunması ya da artırılması mümkündür. Ancak geç kalındığında hastalık ilerler ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Prof. Dr. Oray, üveit için mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini ifade ediyor.

Üveit Tedavi Yöntemleri

Üveit tedavisi, hastalığın türüne göre planlanır. Örneğin, iris dokusunun etkilendiği ön üveitlerde lokal damla tedavisi önerilirken, arka üveitlerde genellikle ağız yoluyla ya da cilt altından alınan ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi süreci hekim kontrolünde yapılmalı ve doğru tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Üveit konusunda uzman göz doktorlarının rehberliğinde tedavi edilmediği takdirde, hastalar ciddi görme kaybı riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BYZHA)