Çiftçinin Borcu 164 Kat Arttı

CHP’li Sarıbal’dan Çiftçi Borçları ve Sahte İçki Uyarısı

ANKARA (İGFA) – CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında çiftçilerin artan borç yükü ve sahte içki kaynaklı ölümlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım sektöründeki krize dikkat çeken Sarıbal, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ithalata bağımlılık ve yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin ağır bir yük altında olduğunu söyledi. Çiftçilerin banka borçlarının tarımsal desteklere oranının 2004'te yüzde 58,4 iken, 2024’te yüzde 10,5'e düştüğünü belirten Sarıbal, borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin tarım arazilerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Çiftçinin Borcu 164 Kat Arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, 2004-2024 yılları arasında çiftçilere verilen kredilerin 164 kat arttığını, buna karşılık tarımsal destekleme ödemelerinin yalnızca 30 kat arttığını aktaran Sarıbal, “2004 yılında tarım sektörünün kullandığı banka kredileri tarımsal desteklerin 1,7 katı iken, 2024 yılında bu oran 9,5 katına ulaştı” dedi.

Çiftçilerin üretime devam edebilmesi için devlet desteğinin artırılması gerektiğini belirten Sarıbal, gübre, mazot ve ilaç gibi temel girdilerin fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi ve düşük faizli kredilerle borç yükünün hafifletilmesi gerektiğini ifade etti.

Sahte İçki Ölümlerine Vergi Politikası Etkisi

Sarıbal, İstanbul ve Ankara'da son dönemde yaşanan sahte içki kaynaklı ölümlerle ilgili de hükümetin yanlış vergi politikalarına ve denetim eksikliğine dikkat çekti. ÖTV artışlarıyla yasal alkollü içki fiyatlarının yükseldiğini belirten Sarıbal, vatandaşların bu nedenle sahte içkiye yönelmek zorunda kaldığını söyledi.

“2010 yılında 51 TL olan bir litre saf alkolün ÖTV’si bugün 1.365 TL’ye ulaştı” diyen Sarıbal, hükümetin 2025 yılı için alkollü içeceklerden 170 milyar 750 milyon TL, tütün mamullerinden ise 455 milyar 664 milyon TL vergi toplamayı hedeflediğini belirtti.

Yüksek vergiler nedeniyle merdiven altı üretimin arttığını ve metil alkol zehirlenmelerinin yaygınlaştığını ifade eden Sarıbal, “Bugün 1 litrelik alkollü içkiden alınan vergi 900 TL’ye yakın. Vergisiz fiyatı ise neredeyse 5’te biri. Vatandaş içkiye değil, devlete haraç ödüyor!” diyerek hükümetin vergi politikalarını eleştirdi.