Manisa Büyükşehir Belediyesi, çevreci ve sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla, kiraz üretiminde büyük sorunlara yol açan Kanadı Noktalı Sirke Sineğine karşı biyoteknik mücadele başlattı. 2025 yılında da süren bu kapsamlı projeyle, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gördes, Salihli, Sarıgöl, Selendi, Soma, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerinde faaliyet gösteren toplam 2 bin 770 üreticiye tam 165 bin adet biyoteknik tuzak ücretsiz olarak dağıtıldı.
Her biri elma sirkesi içeren 1 litrelik özel tuzaklar sayesinde üreticiler, kimyasal ilaç kullanımına gerek kalmadan zararlı sineklerle mücadele ediyor. Böylece hem ürünlerdeki ilaç kalıntıları azalıyor hem de çevre ve insan sağlığı korunuyor.
Demirci’de Teslim Töreni
Proje çerçevesinde Demirci ilçesinde düzenlenen törende, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta bizzat üreticilere tuzakları teslim etti. Programa Demirci Belediye Başkanvekili İsmail Hakkı Gül, CHP İlçe Başkanı Melih Kuru, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya ile muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı. Üreticiler desteği memnuniyetle karşıladı.
Demirci İrişler Mahallesi Muhtarı Yaşar Dinçer, “Çevreye ve bütçemize katkı sağladı” derken, üretici Selami Amuca, “İlaçsız çözüm mümkün oldu, teşekkür ederiz” diye konuştu.
İlaçsız Tarımda Yeni Dönem
Yılmaz Usta, “Tarım ilaçlarının insan ve hayvan sağlığı üzerindeki zararlarını en aza indirmek önceliğimiz. Üstelik, artan ilaç maliyetleri karşısında bu yöntem ekonomik ve etkili” diyerek üreticilere çağrıda bulundu. Usta, biyoteknik mücadeleyle ekosistemi koruyan kalıcı çözümler geliştirdiklerini vurguladı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bu çevreci tarım politikası, hem gıda güvenliği açısından hem de doğal kaynakların korunması adına önemli bir örnek olarak öne çıkıyor. Proje ile kiraz üreticileri zararlılarla daha doğal yollarla mücadele edecek ve sağlıklı üretim süreci teşvik edilmiş olacak.