TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ İSTATİSTİK RAPORU AÇIKLANDI
ANKARA (İGFA) – Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yayımlanan 2024 Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu, ülkenin yenilenebilir enerji hamlesindeki son durumu gözler önüne serdi. Rapora göre Türkiye, 2024 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 11,34’ünü rüzgar enerjisinden karşıladı.
TÜREB Başkanı Dr. İbrahim Erden, raporla birlikte yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2035 yılına kadar rüzgar enerjisinde 48.000 MW kapasite hedefi bulunduğunu vurgulayarak, “Yıllık 5 GW kurulum hedefiyle sürdürülebilir enerji yatırımlarını artıracağız” dedi.
Avrupa’da 16,4 GW yeni kapasite, Türkiye’de dönüşüm hareketi
Rapora göre Avrupa'da 2024 yılında 16,4 GW yeni rüzgar enerjisi kapasitesi eklendi. Bunun %84’ü karasal, %16’sı ise deniz üstü rüzgar santrallerinden oluştu. Türkiye’de de benzer şekilde karasal rüzgar yatırımları hız kazandı.
Marmara ve Ege ön planda
Kurulu güç açısından Marmara Bölgesi 6.000 MW’ı aşan kapasitesiyle lider konumda bulunurken, Ege Bölgesi 4.000 MW üzeri kapasiteyle ikinci sırada yer aldı. En yüksek kurulu güce sahip şehirler sırasıyla İzmir, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul ve Manisa oldu.
Depolamalı RES projelerinde yeni dönem
2024 yılı, depolamalı rüzgar enerji santrali (RES) projeleri açısından da kritik bir yıl oldu. Önceki yıllarda tahsis edilen 19.000 MW’lık kapasite ile birlikte Türkiye’nin toplam RES proje stoğu 24.000 MW’ı geçti. Depolamalı projelerin öne çıktığı iller arasında Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Antalya ve Eskişehir bulunuyor.
Mevzuat düzenlemeleri ile süreç hızlanacak
TÜREB Başkanı Erden, 2024 boyunca takip edilen mevzuat değişikliklerinin de sektöre pozitif yansıdığını söyledi. Yapı denetim kaldırılması, orman izin süreçlerinin sadeleştirilmesi ve TEA protokolü gibi adımların hız kazandıracağını vurgulayan Erden, “2025’te yürürlüğe girmesi beklenen Süper İzin Kanunu ile izin süreçlerinin daha da kısalmasını bekliyoruz” diye konuştu.