Dil Bozulmasıyla Başlayan Sessiz Tehdit: Primer Progresif Afazi (PPA)
Prof. Dr. Sultan Tarlacı, PPA'nın başlangıçta sadece dil becerilerini etkilediğini ve sıklıkla psikiyatrik konuşma bozukluğu ile karıştırıldığını ifade etti. 10 yıla kadar yanlış tanı alan hastaların olduğuna dikkat çeken Tarlacı, kelime bulma güçlüğü, anlama zorluğu, cümle kurmada bozulma gibi belirtilerin PPA’nın erken işaretleri olduğunu söyledi.
Marsel Mesulam TanımladıPPA’yı ilk kez tanımlayan Türk asıllı nörolog Marsel Mesulam’ın, hastalığı “demans eşlik etmeyen dil yetisi kaybı” olarak tanımladığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarlacı, PPA'nın ilerleyen yıllarda belleği, davranışı ve genel zihinsel fonksiyonları etkileyebileceğini vurguladı.
Kadınlara Göre Erkeklerde Daha Sık GörülüyorTarlacı, hastalığın erkeklerde kadınlara göre iki kat daha sık görüldüğünü belirterek, hastaların başlangıçta karmaşık işlevleri sürdürebildiğini ancak dil konusunda ciddi zorluklar yaşadığını söyledi. Zamanla konuşma, yazma ve anlama becerileri kaybolabiliyor.
Empati ve Sabır Hayati ÖnemdeHasta yakınlarına seslenen Prof. Dr. Tarlacı, “Empati, sabır ve duygusal destek PPA ile mücadelede kritik öneme sahip. Dil bozukluğu yaşayan bireyler sosyal çekilme ve depresyonla karşılaşabiliyor,” dedi.
TMU ile Yeni Umut: Beyne Manyetik MüdahalePPA tedavisinde Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) yöntemine dikkat çeken Tarlacı, bu yöntemin beyin bölgelerinin elektriksel aktivitesini düzenleyerek dil ve konuşma becerilerinde iyileşmeye katkı sağlayabildiğini söyledi. TMU’nun aynı zamanda duygusal zorlukları da hafifletebildiğini ekledi.