Dil Bozulmasıyla Başlayan Sessiz Tehdit: Primer Progresif Afazi (PPA)

SAĞLIK 10.05.2025 - 12:32, Güncelleme: 10.05.2025 - 20:13 114 kez okundu.
 

Dil Bozulmasıyla Başlayan Sessiz Tehdit: Primer Progresif Afazi (PPA)

Konuşma yetisini yavaş yavaş yok eden nadir nörolojik hastalık Primer Progresif Afazi (PPA), dilde bozulma ve kelime kaybıyla başlıyor, yıllar içinde zihinsel fonksiyonları da etkiliyor. Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
 Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Primer Progresif Afazi'nin (PPA) Alzheimer’dan farklı olarak ilk belirtilerini konuşma ve dil becerilerinde gösterdiğini, zamanla ilerleyerek bireyin sosyal yaşamını ve duygusal dünyasını derinden etkileyebileceğini söyledi. Tedavide Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) gibi yeni yöntemlerin umut verici olduğunu belirten Tarlacı, PPA'nın özellikle erkeklerde daha sık görüldüğüne dikkat çekti.Dil Kaybıyla Başlayan Bir Süreç Prof. Dr. Sultan Tarlacı, PPA'nın başlangıçta sadece dil becerilerini etkilediğini ve sıklıkla psikiyatrik konuşma bozukluğu ile karıştırıldığını ifade etti. 10 yıla kadar yanlış tanı alan hastaların olduğuna dikkat çeken Tarlacı, kelime bulma güçlüğü, anlama zorluğu, cümle kurmada bozulma gibi belirtilerin PPA’nın erken işaretleri olduğunu söyledi. Marsel Mesulam Tanımladı PPA’yı ilk kez tanımlayan Türk asıllı nörolog Marsel Mesulam’ın, hastalığı “demans eşlik etmeyen dil yetisi kaybı” olarak tanımladığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarlacı, PPA'nın ilerleyen yıllarda belleği, davranışı ve genel zihinsel fonksiyonları etkileyebileceğini vurguladı. Kadınlara Göre Erkeklerde Daha Sık Görülüyor Tarlacı, hastalığın erkeklerde kadınlara göre iki kat daha sık görüldüğünü belirterek, hastaların başlangıçta karmaşık işlevleri sürdürebildiğini ancak dil konusunda ciddi zorluklar yaşadığını söyledi. Zamanla konuşma, yazma ve anlama becerileri kaybolabiliyor. Empati ve Sabır Hayati Önemde Hasta yakınlarına seslenen Prof. Dr. Tarlacı, “Empati, sabır ve duygusal destek PPA ile mücadelede kritik öneme sahip. Dil bozukluğu yaşayan bireyler sosyal çekilme ve depresyonla karşılaşabiliyor,” dedi. TMU ile Yeni Umut: Beyne Manyetik Müdahale PPA tedavisinde Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) yöntemine dikkat çeken Tarlacı, bu yöntemin beyin bölgelerinin elektriksel aktivitesini düzenleyerek dil ve konuşma becerilerinde iyileşmeye katkı sağlayabildiğini söyledi. TMU’nun aynı zamanda duygusal zorlukları da hafifletebildiğini ekledi.  
Konuşma yetisini yavaş yavaş yok eden nadir nörolojik hastalık Primer Progresif Afazi (PPA), dilde bozulma ve kelime kaybıyla başlıyor, yıllar içinde zihinsel fonksiyonları da etkiliyor. Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

 Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Primer Progresif Afazi'nin (PPA) Alzheimer’dan farklı olarak ilk belirtilerini konuşma ve dil becerilerinde gösterdiğini, zamanla ilerleyerek bireyin sosyal yaşamını ve duygusal dünyasını derinden etkileyebileceğini söyledi. Tedavide Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) gibi yeni yöntemlerin umut verici olduğunu belirten Tarlacı, PPA'nın özellikle erkeklerde daha sık görüldüğüne dikkat çekti.Dil Kaybıyla Başlayan Bir Süreç

Prof. Dr. Sultan Tarlacı, PPA'nın başlangıçta sadece dil becerilerini etkilediğini ve sıklıkla psikiyatrik konuşma bozukluğu ile karıştırıldığını ifade etti. 10 yıla kadar yanlış tanı alan hastaların olduğuna dikkat çeken Tarlacı, kelime bulma güçlüğü, anlama zorluğu, cümle kurmada bozulma gibi belirtilerin PPA’nın erken işaretleri olduğunu söyledi.

Marsel Mesulam Tanımladı

PPA’yı ilk kez tanımlayan Türk asıllı nörolog Marsel Mesulam’ın, hastalığı “demans eşlik etmeyen dil yetisi kaybı” olarak tanımladığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarlacı, PPA'nın ilerleyen yıllarda belleği, davranışı ve genel zihinsel fonksiyonları etkileyebileceğini vurguladı.

Kadınlara Göre Erkeklerde Daha Sık Görülüyor

Tarlacı, hastalığın erkeklerde kadınlara göre iki kat daha sık görüldüğünü belirterek, hastaların başlangıçta karmaşık işlevleri sürdürebildiğini ancak dil konusunda ciddi zorluklar yaşadığını söyledi. Zamanla konuşma, yazma ve anlama becerileri kaybolabiliyor.

Empati ve Sabır Hayati Önemde

Hasta yakınlarına seslenen Prof. Dr. Tarlacı, “Empati, sabır ve duygusal destek PPA ile mücadelede kritik öneme sahip. Dil bozukluğu yaşayan bireyler sosyal çekilme ve depresyonla karşılaşabiliyor,” dedi.

TMU ile Yeni Umut: Beyne Manyetik Müdahale

PPA tedavisinde Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) yöntemine dikkat çeken Tarlacı, bu yöntemin beyin bölgelerinin elektriksel aktivitesini düzenleyerek dil ve konuşma becerilerinde iyileşmeye katkı sağlayabildiğini söyledi. TMU’nun aynı zamanda duygusal zorlukları da hafifletebildiğini ekledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.