Bursa'da İlaçsız Sebze Dönemi: Biyolojik Mücadele ile Sofralar Güvenli
Bursa'da İlaçsız Sebze Dönemi: Biyolojik Mücadele ile Sofralar Güvenli
Bursa'da "Yeşilliğe Özen Sofrada Güven" projesi kapsamında biyolojik ve biyoteknik mücadele ile ilaçsız sebze üretimi başladı. Sofralara güvenli gıda sunulması hedefleniyor.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Yeşilliğe Özen Sofrada Güven" projesi ile yaprağı yenen sebzelerde ilaç kalıntısıyla mücadele ediyor. Proje kapsamında biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılarak sofralara ilaçsız, güvenilir gıda sunulması amaçlanıyor.
İlaçsız Üretim Hedefi
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, marul, maydanoz, ıspanak, roka, tere gibi yaprağı yenen sebzelerde ilaç kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bursa'da Kestel ve Orhangazi ilçelerinde toplam 16 dekarlık alanda uygulanan projede, biyolojik ve biyoteknik mücadele ile üretim yapan Özlem Tetet'e ait serada marul hasadı yapıldı.
Katılım Yoğun Oldu
Hasat etkinliğine, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Dr. Nesrin Çakır Arıcan, Alet ve Makina Birim Koordinatörü Osman Arı, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ile Orhangazi ilçesinden üreticiler katıldı.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Nedir?
Biyolojik mücadele, zararlı organizmaların doğal düşmanlarını kullanarak kontrol altına alınmasıdır. Biyoteknik mücadele ise zararlıların davranışlarını etkileyen yöntemlerle popülasyonlarının azaltılmasıdır. Bu yöntemler, kimyasal ilaç kullanımını azaltarak çevre ve insan sağlığını korumaya yardımcı olur.
Projenin Önemi
"Yeşilliğe Özen Sofrada Güven" projesi, ilaçsız tarımın yaygınlaştırılması ve tüketicilere güvenli gıda sunulması açısından büyük önem taşıyor. Proje ile hem üreticilerin bilinçlendirilmesi hem de tüketicilerin sağlıklı ürünlere ulaşması hedefleniyor.
(İGFA)
Bursa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.