Küresel Ekonomik Belirsizlikler Oluklu Mukavva Ambalaj Sektörünü Vurdu: 2024'te Daralma Yaşandı
Küresel Ekonomik Belirsizlikler Oluklu Mukavva Ambalaj Sektörünü Vurdu: 2024'te Daralma Yaşandı
Küresel enflasyonun yüksek seyri ve tüketimdeki düşüş, oluklu mukavva ambalaj sektörünü olumsuz etkiledi. Sektör, 2024 yılında daralma yaşasa da gelecek için umutlu.
Küresel enflasyonun halen yüksek olması nedeniyle tüketimin düşük seyir göstermesi, tedarik zincirinde kritik öneme sahip olan oluklu mukavva ambalaj sektörünü de olumsuz etkiledi. Sektör, 2023 yılını yüzde 2,6, 2024 yılını da yüzde 2'lik küçülme ile tamamladı.
Küresel Ekonomik Belirsizlikler Sektörü Etkiledi
Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Arslan, sektörün pandemi dönemi ve sonrasında yaşanan tüketim artışına paralel olarak büyük bir ivme yakaladığını, ancak Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail-Filistin Savaşı, küresel enflasyon ve iş yaşamının yeni dinamikleri gibi faktörlerin ekonomiye yansıdığını belirtti.
Arslan, "2024 dünyanın birçok ülkesinde seçim yılıydı ve dünya vatandaşlarının yarısından fazlası oy kullandı. Seçim ekonomisi de dengeleri ve rutin gidişatı etkiliyor. Tüm bunlar enflasyonun düşmesini zorlaştırıyor veya bu süreyi uzatıyor. Yüksek enflasyonlu dönemler tüketiciyi satın alımlarda daha ihtiyatlı davranmaya itiyor, bu da tüketimin düşmesine ve talebin azalmasına neden oluyor. Dolayısıyla mevcut konjonktür sanayide ve sektörlerde daralmalara neden oluyor. Avrupalı tüketicilerde de tüketimin 1,5 yıldır artmadığını görüyoruz" dedi.
Tüketim Artışı Sektörü Harekete Geçirecek
Arslan, bu düşüşün Avrupa'ya ihracat yapan firmaları olumsuz etkilediğini ve Türkiye'de de yüksek enflasyon ve ekonomik konjonktür dolayısıyla talebin ve tüketimin düştüğünü kaydetti.
"Bu da ambalaja olan talebin azalmasına ve dolayısıyla oluklu mukavva ambalaj satışlarının düşmesine neden oluyor. 2024 rakamlarına baktığımızda sektörümüzün yılı yüzde 2 küçülme ile kapattığını görüyoruz. Bununla beraber oluklu mukavva ambalaj satışında bugün yaklaşık 2 milyon 470 bin tondayız, kişi başı tüketim 29 kg mertebesinde. Bununla beraber enflasyonu düşürmeye yönelik çalışmaları da görüyoruz. Bu çalışmaların etkilerinin uzun vadede sanayiye yansımasını bekliyoruz. Enflasyonun düşmesi ile satın alımlar ve tüketim artacak bu da sektörü hareketlendirecektir" diye konuştu.
Sektörün Geleceği ve Yeşil Dönüşüm
OMÜD olarak sektörü ileri taşımaya yönelik birçok konu üzerinde çalıştıklarını belirten Arslan, özellikle gıda ile temas eden ambalajların ithalatına yönelik yeni regülasyonlar getirildiğini, OMÜD bünyesinde çalışma grupları kurarak bu konuda ilgili bakanlıklarla görüştüklerini kaydederken, yeşil dönüşüm konusunun da önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
(İGFA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.