Uzmanlardan Uyarı: Bebeklerde İşitme Kaybı Erken Teşhis Edilmeli
Uzmanlardan Uyarı: Bebeklerde İşitme Kaybı Erken Teşhis Edilmeli
KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl, bebeklerde işitme kaybının erken teşhisinin önemine dikkat çekti. Yetişkinlerde ise kulak temizleme çubuklarının zararlı olduğunu belirtti.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl, Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında işitme sağlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ağırgöl, özellikle bebeklerde işitme kaybının erken teşhisinin önemine vurgu yaptı.
Bebeklerde İşitme Taraması
Türkiye'de her yıl doğan çocukların yaklaşık binde biri ile binde üçü arasında işitme kaybı tespit edildiğini belirten Ağırgöl, "Bu bebeklerde ilerleyen dönemlerde enfeksiyonlar, hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçların da etkisiyle binde 6'ya kadar çıkabilmektedir" dedi.
Türkiye'de 2004 yılından itibaren yeni doğan işitme tarama testleri yapıldığını hatırlatan Ağırgöl, bebeklerin doğduktan sonraki ilk 12 saat içinde hastaneden çıkmadan ilk testlerinin yapıldığını, problem tespit edilmesi halinde ise 3 ay içinde tüm testlerin tamamlanmaya çalışıldığını söyledi.
Erken Teşhisin Önemi
İşitme kaybı erken tespit edilen bebeklerin rehabilitasyon programına alındığını ve normal işiten akranları gibi konuşma becerilerini kazanabildiğini ifade eden Ağırgöl, "2 yaşından sonra biz işitme kaybını tespit edip işitme rehabilitasyonu yapsak bile maalesef konuşma becerilerini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamaktadır" uyarısında bulundu.
Yetişkinlerde Kulak Temizliği
Yetişkinlerde ise kulak temizleme çubuklarının ciddi problemlere yol açtığını vurgulayan Ağırgöl, "Kulak akıntısı, dış kulak yolunun nem dengesini sağlayan ve yabancı partikülleri uzaklaştıran koruyucu bir bariyerdir. Kulak çubukları bu bariyerlere zarar verebilir, kurutabilir ve ekzematöz lezyonlara neden olabilir" dedi.
Ağırgöl, yetişkinlerin kulak çubuğu kullanmamasını, kulaklarına herhangi bir şey sokmamasını ve işitme problemi veya ağrı durumunda KBB uzmanına başvurmasını tavsiye etti.
Kulak Kendi Kendini Temizler
Kulak temizliği için özel damla veya yıkama yöntemine gerek olmadığını belirten Ağırgöl, "Kulak kendi kendini temizleyen bir organdır. Salgı bezlerinden salgılanan bu salgının içinde koruyucu enzimler ve nemlendirici maddeler bulunur. Bu nedenle kulağınızı herhangi bir şeyle temizlemeye çalışmak doğru değildir. Sadece dış kulak yolunuza bulaşan bir şeyi, kulak içine bir şey sokmadan temizleyebilirsiniz" diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.