Ramazan'da Sağlıklı Beslenme: Uzmanından 8 Altın Kural

SAĞLIK (Beyaz Haber Ajansi) - Beyaz Haber Ajansi | 03.03.2025 - 12:27, Güncelleme: 03.03.2025 - 20:37 682+ kez okundu.
 

Ramazan'da Sağlıklı Beslenme: Uzmanından 8 Altın Kural

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken 8 altın kuralı Uzman Diyetisyen Müzeyyen Çelik açıkladı. İftarda ve sahurda nelere dikkat etmeli, hangi besinleri tüketmeli?
Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı beslenmek, hem ibadetinizi rahatça yerine getirmenizi sağlar hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken 8 altın kuralı açıkladı. 1. Bol Bol Su İçin: İftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Susuzluk, baş ağrısı, huzursuzluk ve açlık hissini artırır. Şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun. 2. İftarda Yavaş Yiyin ve Ara Verin: Orucunuzu hurma veya zeytinle açtıktan sonra çorba ve salata ile devam edin. 15 dakika ara verip ana yemeğe geçin. Hızlı yemek, sindirim sorunlarına ve kalp atışının hızlanmasına neden olabilir. 3. Sahura Mutlaka Kalkın: Sahurda protein ağırlıklı ve sindirimi kolay besinler tüketin. Sahura kalkmadan oruç tutmak sindirim sorunlarına yol açabilir. Sahura kalkamıyorsanız iftardan sonra ara öğün yapın. 4. İftarda Sebze ve Salata Tüketin: Kabızlığı önlemek için bol su içmenin yanı sıra iftar sofranızda çorba, salata ve sebze bulundurun. 5. Tatlı Yerine Meyve Tercih Edin: İftardan 1-2 saat sonra 1 porsiyon meyve tüketerek tatlı ihtiyacınızı giderin. Meyve, vitamin ve lif kaynağıdır. 6. Pideyi Sınırlı Tüketin: Sahurda tam tahıllı ekmek, iftarda ise 1 avuç içi kadar pide tüketin. Sıcak pide tüketmekten kaçının. 7. Hurmayı 1-2 Adetle Sınırlayın: Hurma, lif oranı yüksek bir meyve olsa da fazla tüketimi kan şekerini yükseltebilir. 8. Sahurda Tok Tutan Besinler Tüketin: Yumurta Mevsim sebzeleri Tam tahıllı karbonhidratlar Çiğ kuruyemişler Süt ürünleri
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken 8 altın kuralı Uzman Diyetisyen Müzeyyen Çelik açıkladı. İftarda ve sahurda nelere dikkat etmeli, hangi besinleri tüketmeli?

Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı beslenmek, hem ibadetinizi rahatça yerine getirmenizi sağlar hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken 8 altın kuralı açıkladı.

1. Bol Bol Su İçin:

İftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Susuzluk, baş ağrısı, huzursuzluk ve açlık hissini artırır. Şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

2. İftarda Yavaş Yiyin ve Ara Verin:

Orucunuzu hurma veya zeytinle açtıktan sonra çorba ve salata ile devam edin. 15 dakika ara verip ana yemeğe geçin. Hızlı yemek, sindirim sorunlarına ve kalp atışının hızlanmasına neden olabilir.

3. Sahura Mutlaka Kalkın:

Sahurda protein ağırlıklı ve sindirimi kolay besinler tüketin. Sahura kalkmadan oruç tutmak sindirim sorunlarına yol açabilir. Sahura kalkamıyorsanız iftardan sonra ara öğün yapın.

4. İftarda Sebze ve Salata Tüketin:

Kabızlığı önlemek için bol su içmenin yanı sıra iftar sofranızda çorba, salata ve sebze bulundurun.

5. Tatlı Yerine Meyve Tercih Edin:

İftardan 1-2 saat sonra 1 porsiyon meyve tüketerek tatlı ihtiyacınızı giderin. Meyve, vitamin ve lif kaynağıdır.

6. Pideyi Sınırlı Tüketin:

Sahurda tam tahıllı ekmek, iftarda ise 1 avuç içi kadar pide tüketin. Sıcak pide tüketmekten kaçının.

7. Hurmayı 1-2 Adetle Sınırlayın:

Hurma, lif oranı yüksek bir meyve olsa da fazla tüketimi kan şekerini yükseltebilir.

8. Sahurda Tok Tutan Besinler Tüketin:

  • Yumurta
  • Mevsim sebzeleri
  • Tam tahıllı karbonhidratlar
  • Çiğ kuruyemişler
  • Süt ürünleri
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.