Ege Üniversitesi'nden Meme Kanseri Erken Tanısı İçin Yenilikçi Proje

SAĞLIK (Beyaz Haber Ajansi) - Beyaz Haber Ajansi | 07.03.2025 - 13:39, Güncelleme: 07.03.2025 - 15:00 669+ kez okundu.
 

Ege Üniversitesi'nden Meme Kanseri Erken Tanısı İçin Yenilikçi Proje

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Doç. Dr. Meliha Ekinci'nin yürüttüğü meme kanseri erken tanısına yönelik proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Radyofarmasi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meliha Ekinci'nin yürüttüğü "Radyoişaretli Fulvestrant İçeren Niozom Formülasyonlarının Meme Kanserini Görüntüleme Potansiyelinin in vivo Çalışmalar ile Değerlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, meme kanserinin erken tanısına yönelik yenilikçi bir yaklaşım sunmayı amaçlıyor. Rektör Budak'tan Tebrik Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Tam akredite, sağlık temalı araştırma üniversitemiz, sağlık alanında yenilikçi projeler üretmeye devam ediyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin erken tanısına yönelik gerçekleştirdikleri projeleri TÜBİTAK tarafından kabul gören Eczacılık Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Meliha Ekinci ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi. Erken Tanının Önemi Kanser hastalığında erken tedavinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Meliha Ekinci, "Dünya genelinde ölüme en çok neden olan hastalık kanserdir. Kanserin erken evrede, hızlı ve doğru teşhisi ve tedavisi hastalığın tedavi masrafını, tedavi süresini, mortalite ve morbidite riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu amaçla pek çok araştırmacı, kanser hücresine spesifik pasif veya aktif olarak hedeflendirilmiş yeni ilaçlar geliştirmeye çalışmaktadır. Pasif hedeflendirme ile aktif hedeflendirmenin bir arada kullanımı, ilaç hedeflendirmenin en etkili şeklidir. Nanotaşıyıcı, artmış geçirgenlik ve alıkonma etkisi ile önce hasta bölgede toplanırken, kanser hücrelerinin yüzeylerindeki artmış reseptör sayıları hedef alınarak aktif olarak hedeflendirilmiş formülasyon ile ilacın hücrelerin içine ulaşması sağlanır. İlaç geliştirme çalışmalarında formülasyonun in vitro hücre kültürü ve in vivo ortamdaki davranışlarını takip etmek amacıyla özellikle klinik öncesi düzeyde yeni ilaçların veya mevcut ilaçların yeni formülasyonlarının karakterizasyonu için görüntüleme teknikleri kullanılabilmektedir. Anatomik görüntüleme teknikleri, morfolojik değişikliklere dayandığı için hastalığın ilk aşamasındaki görüntülemede yeterli değildir. Oysa sintigrafik görüntüleme, fizyolojik değişikliklerin tespitine dayanan non-invaziv bir görüntüleme tekniği olduğundan erken evrede teşhise imkân vermektedir" diye konuştu. Proje Detayları Doç. Dr. Ekinci, proje kapsamında fulvestrantın meme kanseri hücresine afinitesinden faydalanarak kanser tanısında kullanılma potansiyelinin değerlendirilmesinin planlandığını belirtti. Bu kapsamda, fulvestrant içeren niozomal formülasyonlar, Teknesyum-99m ile radyoişaretlenerek yeni bir radyofarmasötik geliştirilecek. Geliştirilen radyofarmasötiğin meme kanseri hücrelerine afinitesi, hücre kültürü ve in vivo biyodağılım çalışmaları ile belirlenecek.   (BYZHA)
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Doç. Dr. Meliha Ekinci'nin yürüttüğü meme kanseri erken tanısına yönelik proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Radyofarmasi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meliha Ekinci'nin yürüttüğü "Radyoişaretli Fulvestrant İçeren Niozom Formülasyonlarının Meme Kanserini Görüntüleme Potansiyelinin in vivo Çalışmalar ile Değerlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, meme kanserinin erken tanısına yönelik yenilikçi bir yaklaşım sunmayı amaçlıyor.

Rektör Budak'tan Tebrik

Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Tam akredite, sağlık temalı araştırma üniversitemiz, sağlık alanında yenilikçi projeler üretmeye devam ediyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin erken tanısına yönelik gerçekleştirdikleri projeleri TÜBİTAK tarafından kabul gören Eczacılık Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Meliha Ekinci ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Erken Tanının Önemi

Kanser hastalığında erken tedavinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Meliha Ekinci, "Dünya genelinde ölüme en çok neden olan hastalık kanserdir. Kanserin erken evrede, hızlı ve doğru teşhisi ve tedavisi hastalığın tedavi masrafını, tedavi süresini, mortalite ve morbidite riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu amaçla pek çok araştırmacı, kanser hücresine spesifik pasif veya aktif olarak hedeflendirilmiş yeni ilaçlar geliştirmeye çalışmaktadır. Pasif hedeflendirme ile aktif hedeflendirmenin bir arada kullanımı, ilaç hedeflendirmenin en etkili şeklidir. Nanotaşıyıcı, artmış geçirgenlik ve alıkonma etkisi ile önce hasta bölgede toplanırken, kanser hücrelerinin yüzeylerindeki artmış reseptör sayıları hedef alınarak aktif olarak hedeflendirilmiş formülasyon ile ilacın hücrelerin içine ulaşması sağlanır. İlaç geliştirme çalışmalarında formülasyonun in vitro hücre kültürü ve in vivo ortamdaki davranışlarını takip etmek amacıyla özellikle klinik öncesi düzeyde yeni ilaçların veya mevcut ilaçların yeni formülasyonlarının karakterizasyonu için görüntüleme teknikleri kullanılabilmektedir. Anatomik görüntüleme teknikleri, morfolojik değişikliklere dayandığı için hastalığın ilk aşamasındaki görüntülemede yeterli değildir. Oysa sintigrafik görüntüleme, fizyolojik değişikliklerin tespitine dayanan non-invaziv bir görüntüleme tekniği olduğundan erken evrede teşhise imkân vermektedir" diye konuştu.

Proje Detayları

Doç. Dr. Ekinci, proje kapsamında fulvestrantın meme kanseri hücresine afinitesinden faydalanarak kanser tanısında kullanılma potansiyelinin değerlendirilmesinin planlandığını belirtti. Bu kapsamda, fulvestrant içeren niozomal formülasyonlar, Teknesyum-99m ile radyoişaretlenerek yeni bir radyofarmasötik geliştirilecek. Geliştirilen radyofarmasötiğin meme kanseri hücrelerine afinitesi, hücre kültürü ve in vivo biyodağılım çalışmaları ile belirlenecek.

 

(BYZHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.