Süt Üretiminde Mart Ayı Artışı: Toplanan Süt Miktarı 1 Milyon Tonu Aştı

YURT HABERLER (iLKHA) - ilkha | 14.05.2025 - 10:30, Güncelleme: 14.05.2025 - 13:17 88 kez okundu.
 

Süt Üretiminde Mart Ayı Artışı: Toplanan Süt Miktarı 1 Milyon Tonu Aştı

Ticari süt işletmelerince Mart ayında toplanan inek sütü miktarı geçen aya göre yüzde 13,2 artarak 1 milyon tonu aştı. İçme sütü üretimi de yüzde 11,9 artışla 148 bin tona yükseldi. Yoğurt ve ayran üretimi ise azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mart ayına ait ticari süt işletmelerinin üretim verilerini açıkladı. Verilere göre Mart ayında hem süt toplama hem de içme sütü üretiminde dikkat çeken artışlar yaşandı. Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 1 milyon 15 bin 647 ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 13,2 oranında artış anlamına geliyor. Şubat ayında toplanan süt miktarı 897 bin 358 ton olarak kaydedilmişti. İçme sütü üretimi de yükselişte Bir önceki ay 132 bin 720 ton olan içme sütü üretimi Mart ayında yüzde 11,9 artarak 148 bin 525 ton oldu. Aynı dönemde peynir, tereyağı ve sadeyağ üretiminde sınırlı artış yaşanırken, yoğurt ve ayran üretimi azaldı. İnek peyniri üretimi: Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 arttı Ayran ve kefir üretimi: Yüzde 0,4 azaldı Yoğurt üretimi: Yüzde 1,0 azaldı Tereyağı ve sadeyağ üretimi: Yüzde 1,8 arttı İlk çeyrekte de üretim pozitif seyrediyor 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre: Toplanan inek sütü miktarı yüzde 1,4 arttı İçme sütü üretimi yüzde 1,1 arttı Yoğurt üretimi yüzde 2,0 artış gösterdi Ayran ve kefir üretimi yüzde 3,8 arttı Tereyağı üretimi yüzde 0,9 arttı İnek peyniri üretimi ise yüzde 0,4 oranında azaldı Süt sektöründe genel tablo: Üretim artıyor, talep çeşitleniyor Veriler, 2024’ün ilk çeyreğinde süt ve süt ürünleri üretiminde genel bir toparlanma olduğunu gösteriyor. Özellikle içme sütü ve yoğurt gibi temel ürünlerdeki artış, tüketici talebinin güçlü seyrettiğine işaret ederken; peynir üretimindeki sınırlı düşüş, üretim maliyetleri veya stok yönetimiyle açıklanabilir. Uzmanlar, süt üretimindeki artışın mevsimsel etkenler, hayvancılıktaki iyileşmeler ve tüketim taleplerine bağlı olarak şekillendiğini belirtiyor. Sektör temsilcileri ise istikrarlı üretimin korunması için maliyet dengelemesi, yem desteği ve ihracat teşviklerinin sürdürülebilir olması gerektiğini vurguluyor.
Ticari süt işletmelerince Mart ayında toplanan inek sütü miktarı geçen aya göre yüzde 13,2 artarak 1 milyon tonu aştı. İçme sütü üretimi de yüzde 11,9 artışla 148 bin tona yükseldi. Yoğurt ve ayran üretimi ise azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mart ayına ait ticari süt işletmelerinin üretim verilerini açıkladı. Verilere göre Mart ayında hem süt toplama hem de içme sütü üretiminde dikkat çeken artışlar yaşandı.

Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 1 milyon 15 bin 647 ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 13,2 oranında artış anlamına geliyor. Şubat ayında toplanan süt miktarı 897 bin 358 ton olarak kaydedilmişti.

İçme sütü üretimi de yükselişte

Bir önceki ay 132 bin 720 ton olan içme sütü üretimi Mart ayında yüzde 11,9 artarak 148 bin 525 ton oldu. Aynı dönemde peynir, tereyağı ve sadeyağ üretiminde sınırlı artış yaşanırken, yoğurt ve ayran üretimi azaldı.

  • İnek peyniri üretimi: Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 arttı

  • Ayran ve kefir üretimi: Yüzde 0,4 azaldı

  • Yoğurt üretimi: Yüzde 1,0 azaldı

  • Tereyağı ve sadeyağ üretimi: Yüzde 1,8 arttı

İlk çeyrekte de üretim pozitif seyrediyor

2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre:

  • Toplanan inek sütü miktarı yüzde 1,4 arttı

  • İçme sütü üretimi yüzde 1,1 arttı

  • Yoğurt üretimi yüzde 2,0 artış gösterdi

  • Ayran ve kefir üretimi yüzde 3,8 arttı

  • Tereyağı üretimi yüzde 0,9 arttı

  • İnek peyniri üretimi ise yüzde 0,4 oranında azaldı

Süt sektöründe genel tablo: Üretim artıyor, talep çeşitleniyor

Veriler, 2024’ün ilk çeyreğinde süt ve süt ürünleri üretiminde genel bir toparlanma olduğunu gösteriyor. Özellikle içme sütü ve yoğurt gibi temel ürünlerdeki artış, tüketici talebinin güçlü seyrettiğine işaret ederken; peynir üretimindeki sınırlı düşüş, üretim maliyetleri veya stok yönetimiyle açıklanabilir.

Uzmanlar, süt üretimindeki artışın mevsimsel etkenler, hayvancılıktaki iyileşmeler ve tüketim taleplerine bağlı olarak şekillendiğini belirtiyor. Sektör temsilcileri ise istikrarlı üretimin korunması için maliyet dengelemesi, yem desteği ve ihracat teşviklerinin sürdürülebilir olması gerektiğini vurguluyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.