21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü: Uzmanlardan Ailelere Önemli Uyarılar
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü: Uzmanlardan Ailelere Önemli Uyarılar
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde Özel Eğitim Öğretmeni Halil Çam, ailelere çocuklarını normal bireylerle karşılaştırmamaları gerektiğini ve rehabilitasyon eğitimlerinin evde de devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Bu özel günde, down sendromlu bireylerin toplumsal hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekiliyor ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Uzmanlardan Ailelere Önemli Uyarılar:
21 Mart "Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" nedeniyle İLKHA muhabirine konuşan Özel Eğitim Öğretmeni Halil Çam, down sendromlu çocukların ailelerine önemli uyarılarda bulundu. Ailelerin çocuklarını normal bireylerle karşılaştırmamaları gerektiğini ve rehabilitasyon eğitimlerinin evde de devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.
Down Sendromu ve Gelişim Süreci:
Down sendromunun anne karnında 10-11'inci haftada tespit edilebildiğini belirten Çam, down sendromlu çocukların 47 kromozomla dünyaya geldiğini ve özel gereksinimli oldukları için farklı bir eğitim almaları gerektiğini ifade etti. Gelişim olarak bu çocukların diğerlerine göre biraz daha geriden geldiğini söyledi.
Rehabilitasyon ve Eğitim:
Normal bir bebeğin bir yaşından itibaren yürümeye başladığını, down sendromlu bebeklerin ise 2-3 yaşına kadar yürümekte zorlandığını belirten Çam, bireysel eğitim ve fizyoterapist desteği ile yürümeye başladıklarını söyledi. Bu çocukların zihin anlamında da normal bireylere göre geriden geldiklerini, özel bireysel eğitimlerle yaşıtlarına yakın seviyeye getirilmeye çalışıldığını ifade etti.
Ailelere Tavsiyeler:
Down sendromlu çocukların özel rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gördüğünü belirten Çam, rehabilitasyon merkezlerinin bu çocuklar için var olduğunu ve çocukların belli bir yaşa kadar eğitim ve fiziksel seviyelerini yakalamaları için bireysel eğitimden faydalanmaları gerektiğini vurguladı. Velilerin bu konuda araştırmalar yapması gerektiğini ve eğitimleri aldığı sürece down sendromlu çocukların ilerleyen süreçlerde daha iyi yerlere gelebileceğini söyledi.
Velilere Uyarılar:
Down sendromlu çocukların velilerine uyarılarda bulunan Çam, ailelerin çocuklarını normal bireylerle karşılaştırmamaları gerektiğini, beceri ve zihinsel anlamda diğer çocuklara göre geriden geldiklerini, evde yapabildikleri beceri eğitimlerini vermeleri gerektiğini, velilerin sürekli rehabilitasyondaki öğretmenlerle iletişim halinde olmaları gerektiğini, her bireyin farklı olduğunu, rehabilitasyon merkezlerinde eğitim aldıkları sürece evde de aynı eğitimlerin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
(İLKHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.