22 Mart Dünya Su Günü: Türkiye Su Stresi Yaşıyor! Su Verimliliği İçin Acil Eylem Çağrısı
22 Mart Dünya Su Günü: Türkiye Su Stresi Yaşıyor! Su Verimliliği İçin Acil Eylem Çağrısı
22 Mart Dünya Su Günü'nde Tarım ve Orman Bakan Danışmanı Dr. Ali Recep Nazlı, Türkiye'nin su stresi yaşadığını vurgulayarak, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı için acil eylem çağrısında bulundu.
22 Mart Dünya Su Günü'nde, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı adına İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine önemli açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakan Danışmanı Dr. Ali Recep Nazlı, Türkiye'nin su stresi yaşadığını ve su kaynaklarının sınırlı olduğunu vurgulayarak, acil eylem çağrısında bulundu.
"Dünyanın Sadece Binde 3 ila Binde 5'i Kullanılabilir Su"
Dünya genelinde su kaynaklarının yanlış algılandığını belirten Nazlı, "Dünyanın dörtte üçü suyla kaplıdır, geri kalan kısmı ise karadan oluşur. Bu durum insanlarda, 'Dünyanın dörtte üçü su olduğuna göre bol suyumuz var, istediğimiz gibi kullanabiliriz.' gibi bir algı oluşturabiliyor. Ancak durum böyle değil. Bu suyun yalnızca yüzde biri kullanılabilir ve temiz su kategorisindedir. Geri kalan suyun tamamı, tuzlu deniz ve okyanus sularıdır. Dahası, bu yüzde birin içine dahil olan buzullar ve kullanılamayan sular da çıkarıldığında, geriye kalan kullanılabilir su miktarı binde üç ila binde beş arasında değişir." dedi.
" Türkiye Su Kısıtı Yaşayan Bir Ülke"
Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Nazlı, "Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı bin 308 metreküptür. Bu rakam, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını gösterir. Bir ülkenin su zengini kabul edilebilmesi için kişi başına düşen su miktarının 10 bin metreküpten fazla olması gerekir. Şu anda Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı bin 308 metreküp seviyesindedir. Biz ciddi manada su stresi yaşayan bir ülkeyiz. Eğer bu miktar bin metreküpün altına düşerse, bir ülke 'su fakiri' ülke oluyor. Mevcut nüfus artışı göz önüne alındığında, Türkiye’nin önümüzdeki 10-20 yıl içinde su fakiri olma riski yüksektir." ifadelerini kullandı.
Su Verimliliği İçin Acil Eylem Planı
Su verimliliği için çözüm önerilerini de paylaşan Nazlı, " Tarım sektöründe su verimliliğini artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılında yeni bir üretim planlaması başlattı. Bu plana göre Türkiye'de 13+1 üründe üretim planlanmakta ve bu planlamayı tamamen su belirliyor. Türkiye'de şu anda su kısıtı olan ilçeler belirlenip üretim planlaması buna göre yapılmaktadır. O zaman var olanı etkili, verimli kullanmamız lazım. Sadece kullanma değil bunu geleceğe de taşımamız lazım. Gelecek nesillere de bu suyu ve kaynakları aktarmamız lazım." dedi.
"Her Alanda Su Verimliliği Sağlanmalı"
Belediyelerden sanayiye, tarımdan evsel tüketime kadar her alanda su verimliliği sağlanması gerektiğini belirten Nazlı, "Hepimiz bu kurallara uyacağız. Çiftçiler, basınçlı sulama sistemi dediğimiz yağmurlama ve damlama sulama yöntemlerine yönelik adımlar atacak. Biliyorsunuz, kamu bu konuda ciddi destekler sağlıyor. Bu desteklerden yararlanılacak. Barajlarımızı ve göletlerimizi daha verimli ve etkin kullanacağız. Böylece tarımda su verimliliği elde edeceğiz. Bu kapsamda ona göre bir ekim-dikim ve tarım modeli oluşturduk ve hepimiz bu modele uyacağız." ifadelerini kullandı.
"Suyu Verimli Kullanalım"
Son olarak tüketicilere çağrıda bulunan Nazlı, "Evde ise insanlarımız, halkımız ve biz tüketiciler olarak suyu daha verimli ve etkili kullanmalıyız. Buna yönelik çeşitli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Sanayide kullanılan suyun çok daha verimli ve dönüştürülebilir şekilde kullanılması lazım. Belediyelerin ise atık suları ve gri suları dönüştürecek mekanizmalar ve tesisler oluşturması gerekiyor. Bu konuda hem ulusal hem de uluslararası düzeyde krediler ve desteklemeler mevcut. Dolayısıyla hepimizin suya çok dikkat etmesi gerekiyor. Suyumuz sınırsız değil; suyumuz kısıtlı, biz su zengini bir ülke değiliz, aksine su kısıtı yaşayan bir ülkeyiz. Bunu hepimiz bilmeli ve buna göre hareket etmeliyiz. Hem kişisel hem de toplumsal hayatımızda bu bilinçle davranarak suyumuzu en iyi şekilde kullanacağız inşallah." dedi.
(İLKHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.