Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatında Rekolte Düşüşü ve Fiyat Artışı

EKONOMİ (iLKHA) - ilkha | 09.03.2025 - 12:12, Güncelleme: 09.03.2025 - 12:47 240 kez okundu.
 

Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatında Rekolte Düşüşü ve Fiyat Artışı

Manisa, Denizli ve İzmir'de üretilen çekirdeksiz kuru üzümde rekolte düşüşü yaşandı. Bu durum ihracat miktarını düşürürken, fiyatları artırdı. İngiltere en çok ihracat yapılan ülke oldu.
Manisa, Denizli ve İzmir'de 55 bin üretici tarafından yetiştirilen çekirdeksiz kuru üzümde, iklim değişikliği nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, 236 bin ton olarak öngörülen rekoltenin altında kalındığını ve bu durumun ihracat miktarında yüzde 32 düşüşe yol açtığını belirtti. Rekolte Düşüşü ve Fiyat Artışı Sezon başında 176 bin ton ihracat hedeflenirken, bu hedefin yüzde 55'i ilk yarıda gerçekleşti. Rekoltedeki düşüş, ihracat miktarını 129 bin 416 tondan 87 bin 489 tona düşürdü. Ancak rekoltedeki düşüş, ihracat fiyatlarını artırdı. Geçen sezon ortalama 2 bin 120 dolar olan kuru üzüm ihracat fiyatı, bu yıl yüzde 67 artışla 3 bin 550 dolara çıktı. İhracat Detayları Türkiye, sezonun ilk yarısında 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. İngiltere, yüzde 50 artışla 88,5 milyon dolara çıkarak en çok ihracat yapılan ülke oldu. Hollanda'ya ihracat yüzde 10 artarak 40 milyon dolara ulaşırken, İtalya ise yüzde 32'lik artışla 31,3 milyon dolara yükselerek Almanya'yı geride bıraktı. Türkiye, sezonun 6 ayında 310 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bunun yüzde 85'ini oluşturan 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine yapıldı. Üretimde Sürdürülebilirlik Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla bakanlıklar, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve ticaret borsalarıyla iş birliği yapılarak üreticilere yönelik bilgilendirme çalışmalarına devam ediliyor.
Manisa, Denizli ve İzmir'de üretilen çekirdeksiz kuru üzümde rekolte düşüşü yaşandı. Bu durum ihracat miktarını düşürürken, fiyatları artırdı. İngiltere en çok ihracat yapılan ülke oldu.

Manisa, Denizli ve İzmir'de 55 bin üretici tarafından yetiştirilen çekirdeksiz kuru üzümde, iklim değişikliği nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, 236 bin ton olarak öngörülen rekoltenin altında kalındığını ve bu durumun ihracat miktarında yüzde 32 düşüşe yol açtığını belirtti.

Rekolte Düşüşü ve Fiyat Artışı

Sezon başında 176 bin ton ihracat hedeflenirken, bu hedefin yüzde 55'i ilk yarıda gerçekleşti. Rekoltedeki düşüş, ihracat miktarını 129 bin 416 tondan 87 bin 489 tona düşürdü. Ancak rekoltedeki düşüş, ihracat fiyatlarını artırdı. Geçen sezon ortalama 2 bin 120 dolar olan kuru üzüm ihracat fiyatı, bu yıl yüzde 67 artışla 3 bin 550 dolara çıktı.

İhracat Detayları

Türkiye, sezonun ilk yarısında 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. İngiltere, yüzde 50 artışla 88,5 milyon dolara çıkarak en çok ihracat yapılan ülke oldu. Hollanda'ya ihracat yüzde 10 artarak 40 milyon dolara ulaşırken, İtalya ise yüzde 32'lik artışla 31,3 milyon dolara yükselerek Almanya'yı geride bıraktı. Türkiye, sezonun 6 ayında 310 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bunun yüzde 85'ini oluşturan 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine yapıldı.

Üretimde Sürdürülebilirlik

Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla bakanlıklar, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve ticaret borsalarıyla iş birliği yapılarak üreticilere yönelik bilgilendirme çalışmalarına devam ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.