Hizmet Üretim Endeksi Mart 2025'te Yüzde 0,4 Arttı: Bilgi ve İletişim Zirvede, Gayrimenkul Geriledi

EKONOMİ 15.05.2025 - 12:23, Güncelleme: 15.05.2025 - 13:41 94 kez okundu.
 

Hizmet Üretim Endeksi Mart 2025'te Yüzde 0,4 Arttı: Bilgi ve İletişim Zirvede, Gayrimenkul Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Mart 2025’te hizmet üretim endeksi yıllık bazda yüzde 0,4 artış gösterdi. En yüksek büyüme yüzde 6,3 ile bilgi ve iletişim hizmetlerinde yaşanırken, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,3 oranında daraldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Mart 2025 Hizmet Üretim Endeksi verileri, Türkiye’de hizmet sektörünün genel görünümünü ortaya koydu. 2021 baz yılına göre hesaplanan endeks, Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. BİLGİ VE İLETİŞİM HİZMETLERİNDE YÜKSELİŞ, GAYRİMENKULDE GERİLEME Sektörel bazda en dikkat çekici artış bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 6,3 ile gerçekleşti. Aynı dönemde mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde yüzde 3,7, idari ve destek hizmetlerde yüzde 2,8 büyüme kaydedildi. Buna karşın ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 1,3, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 2,5, gayrimenkul hizmetlerinde ise yüzde 3,3 düşüş yaşandı. AYLIK BAZDA YÜZDE 0,1 ARTIŞ Aylık bazda değerlendirildiğinde Mart 2025’te hizmet üretim endeksi şubat ayına göre yüzde 0,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde: Ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 1,8, Bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 2,7, Mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 oranında artarken; Gayrimenkul hizmetleri yüzde 8,7, İdari ve destek hizmetleri yüzde 2,2, Konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 1,7 oranında geriledi. EKONOMİDE DİJİTAL AĞIRLIK ARTIYOR Veriler, bilgi ve iletişim sektörünün dijitalleşme sürecinde öne çıktığını gösterirken, ekonomik belirsizlikler ve faiz ortamının etkisiyle gayrimenkul sektörünün durağanlaşmaya başladığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu durumun dijital hizmetlere olan talebin kalıcı hale geldiğini işaret ettiğini belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Mart 2025’te hizmet üretim endeksi yıllık bazda yüzde 0,4 artış gösterdi. En yüksek büyüme yüzde 6,3 ile bilgi ve iletişim hizmetlerinde yaşanırken, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,3 oranında daraldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Mart 2025 Hizmet Üretim Endeksi verileri, Türkiye’de hizmet sektörünün genel görünümünü ortaya koydu. 2021 baz yılına göre hesaplanan endeks, Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında artış gösterdi.

BİLGİ VE İLETİŞİM HİZMETLERİNDE YÜKSELİŞ, GAYRİMENKULDE GERİLEME

Sektörel bazda en dikkat çekici artış bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 6,3 ile gerçekleşti. Aynı dönemde mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde yüzde 3,7, idari ve destek hizmetlerde yüzde 2,8 büyüme kaydedildi.

Buna karşın ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 1,3, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 2,5, gayrimenkul hizmetlerinde ise yüzde 3,3 düşüş yaşandı.

AYLIK BAZDA YÜZDE 0,1 ARTIŞ

Aylık bazda değerlendirildiğinde Mart 2025’te hizmet üretim endeksi şubat ayına göre yüzde 0,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde:

  • Ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 1,8,

  • Bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 2,7,

  • Mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 oranında artarken;

  • Gayrimenkul hizmetleri yüzde 8,7,

  • İdari ve destek hizmetleri yüzde 2,2,

  • Konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 1,7 oranında geriledi.

EKONOMİDE DİJİTAL AĞIRLIK ARTIYOR

Veriler, bilgi ve iletişim sektörünün dijitalleşme sürecinde öne çıktığını gösterirken, ekonomik belirsizlikler ve faiz ortamının etkisiyle gayrimenkul sektörünün durağanlaşmaya başladığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu durumun dijital hizmetlere olan talebin kalıcı hale geldiğini işaret ettiğini belirtiyor.

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.