Bornova'nın Eski Köyleri Yeniden Kırsal Mahalle Oluyor: Üreticiye Vergi ve Su Desteği Geliyor

İZMİR HABERLERİ (iGFA) - igfa | 14.05.2025 - 09:39, Güncelleme: 14.05.2025 - 13:53 88 kez okundu.
 

Bornova'nın Eski Köyleri Yeniden Kırsal Mahalle Oluyor: Üreticiye Vergi ve Su Desteği Geliyor

Bornova'da 2012'de mahalleye dönüştürülen 12 eski köy, yeniden kırsal mahalle statüsüne kavuşuyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler, vergi ve su indirimiyle rahat nefes alacak.
İzmir’in Bornova ilçesinde, 2012 yılında çıkan yasa ile mahalleye dönüştürülen 12 eski köy, yeniden kırsal mahalle statüsüne kavuşuyor. Bornova Belediye Meclisi’nden geçen karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayıyla birlikte resmiyet kazanacak. Böylece köy sakinleri emlak vergisi ve sulama bedellerinde indirimli tarifelerden faydalanabilecek. Tarımsal Üretim Yeniden Canlanacak 2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile Türkiye genelinde 16 binden fazla köy mahalleye dönüştürülmüş, köylerin mera ve ortak malları belediyelere devredilmişti. Bu değişiklik, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilerken, üretim azalmıştı. Ancak Bornova’daki eski köyler, kırsal statüyle yeniden üretim nefesi alacak. Başkan Eşki: “Toprağın Üreten İnsanlarını Yalnız Bırakmayacağız” Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, üretici vatandaşlara destek verdiklerini belirterek, “Bu bölgelerin üretimden kopmaması, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Kırsal statünün ardından kooperatiflerle kalkınmayı hızlandıracağız” ifadelerini kullandı. Köylüler Karardan Memnun: “Biz mahalle değil, köyüz” Beşyol Mahallesi Muhtarı Yaşar Yılmaz, “Mahalle olmak üretimde ciddi kısıtlar getirdi. Yeniden köy statüsüyle daha rahat üretim yapacağız. Başkanımıza minnettarız,” dedi. Çiftçi Cemil Güler (65), “Ben toprağın insanıyım. Şehirli değilim. Köy olmamız gerek. Başkanımız bize hep destek verdi. Allah razı olsun,” ifadelerini kullandı. Çiftçi Gönül Koncagül (58), “Meralarımız elden gitti, hayvancılığı bırakmak zorunda kaldık. Ama şimdi yeniden umutlandık,” dedi. Çiftçi Ali Yılmaz (58) ise, “Kırsal mahalle statüsü bize nefes aldıracak. Ekip biçen insanlar için bu karar çok önemli,” şeklinde konuştu. Mustafa Koncagül (68), “Meralarımız elimizden alınmıştı. Ama şimdi yeniden köy oluyoruz. Bu bile içimize su serpti,” dedi. Vergi ve Su Desteği Geliyor Kırsal mahalle statüsüyle birlikte: Tarımsal amaçlı yapılar emlak vergisinden muaf olacak, İçme ve sulama suyu tarifeleri yüzde 50’ye varan oranlarda indirimli uygulanacak, Kırsal kalkınma projeleri için destek sağlanacak. Bornova’nın üreticileri için alınan bu karar, yerel yönetimlerin kırsala dönüş ve sürdürülebilir tarım politikaları açısından da örnek teşkil ediyor.
Bornova'da 2012'de mahalleye dönüştürülen 12 eski köy, yeniden kırsal mahalle statüsüne kavuşuyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler, vergi ve su indirimiyle rahat nefes alacak.

İzmir’in Bornova ilçesinde, 2012 yılında çıkan yasa ile mahalleye dönüştürülen 12 eski köy, yeniden kırsal mahalle statüsüne kavuşuyor. Bornova Belediye Meclisi’nden geçen karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayıyla birlikte resmiyet kazanacak. Böylece köy sakinleri emlak vergisi ve sulama bedellerinde indirimli tarifelerden faydalanabilecek.

Tarımsal Üretim Yeniden Canlanacak

2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile Türkiye genelinde 16 binden fazla köy mahalleye dönüştürülmüş, köylerin mera ve ortak malları belediyelere devredilmişti. Bu değişiklik, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilerken, üretim azalmıştı. Ancak Bornova’daki eski köyler, kırsal statüyle yeniden üretim nefesi alacak.

Başkan Eşki: “Toprağın Üreten İnsanlarını Yalnız Bırakmayacağız”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, üretici vatandaşlara destek verdiklerini belirterek, “Bu bölgelerin üretimden kopmaması, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Kırsal statünün ardından kooperatiflerle kalkınmayı hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Köylüler Karardan Memnun: “Biz mahalle değil, köyüz”

Beşyol Mahallesi Muhtarı Yaşar Yılmaz, “Mahalle olmak üretimde ciddi kısıtlar getirdi. Yeniden köy statüsüyle daha rahat üretim yapacağız. Başkanımıza minnettarız,” dedi.

Çiftçi Cemil Güler (65), “Ben toprağın insanıyım. Şehirli değilim. Köy olmamız gerek. Başkanımız bize hep destek verdi. Allah razı olsun,” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Gönül Koncagül (58), “Meralarımız elden gitti, hayvancılığı bırakmak zorunda kaldık. Ama şimdi yeniden umutlandık,” dedi.

Çiftçi Ali Yılmaz (58) ise, “Kırsal mahalle statüsü bize nefes aldıracak. Ekip biçen insanlar için bu karar çok önemli,” şeklinde konuştu.

Mustafa Koncagül (68), “Meralarımız elimizden alınmıştı. Ama şimdi yeniden köy oluyoruz. Bu bile içimize su serpti,” dedi.

Vergi ve Su Desteği Geliyor

Kırsal mahalle statüsüyle birlikte:

  • Tarımsal amaçlı yapılar emlak vergisinden muaf olacak,

  • İçme ve sulama suyu tarifeleri yüzde 50’ye varan oranlarda indirimli uygulanacak,

  • Kırsal kalkınma projeleri için destek sağlanacak.

Bornova’nın üreticileri için alınan bu karar, yerel yönetimlerin kırsala dönüş ve sürdürülebilir tarım politikaları açısından da örnek teşkil ediyor.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.