BAĞIŞIKLIKTAKİ ŞAŞIRTAN DETAY: GECE GEÇ YATMAK HASTALIK RİSKİNİ KATLAR MI?

EKONOMİ 26.05.2025 - 07:37, Güncelleme: 26.05.2025 - 07:37 728 kez okundu.
 

BAĞIŞIKLIKTAKİ ŞAŞIRTAN DETAY: GECE GEÇ YATMAK HASTALIK RİSKİNİ KATLAR MI?

Uzmanlar, gece geç yatmanın sadece uyku düzenini değil, bağışıklık sistemini de doğrudan etkilediğini belirtiyor. Uyku saatleri ile hastalıklara yakalanma riski arasındaki ilişki yeniden gündemde.
Modern yaşam tarzı, ekran başında geçirilen saatler ve stres nedeniyle uyku saatleri giderek geç saatlere kayıyor. Ancak yapılan son araştırmalar, uyku düzenindeki bozulmaların bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkiler yarattığını ortaya koyuyor. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, gece 12'den sonra uyuyan bireylerde enfeksiyonlara yakalanma riski iki kat artabiliyor. Bunun nedeni ise vücudun melatonin üretiminin geç saatlerde azalması ve bağışıklık hücrelerinin zayıflaması. Uzman Görüşü: Nörolog Dr. Berrin Şahin, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Vücudumuzun biyolojik saati vardır. Bu saat, gece 23.00 ile sabah 03.00 arasında bağışıklığı onarır. Eğer bu saatlerde uyanıksak, vücut onarım yapamaz.” Ne Yapmalı? Uyku saatlerini en geç 23.00'e çekmek Yatmadan en az 1 saat önce ekranlardan uzak durmak Günlük 7-8 saat uyumaya özen göstermek Bu basit adımlar, hem bağışıklığı güçlendirmek hem de zihinsel sağlığı korumak için büyük önem taşıyor.  
Uzmanlar, gece geç yatmanın sadece uyku düzenini değil, bağışıklık sistemini de doğrudan etkilediğini belirtiyor. Uyku saatleri ile hastalıklara yakalanma riski arasındaki ilişki yeniden gündemde.

Modern yaşam tarzı, ekran başında geçirilen saatler ve stres nedeniyle uyku saatleri giderek geç saatlere kayıyor. Ancak yapılan son araştırmalar, uyku düzenindeki bozulmaların bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkiler yarattığını ortaya koyuyor.

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, gece 12'den sonra uyuyan bireylerde enfeksiyonlara yakalanma riski iki kat artabiliyor. Bunun nedeni ise vücudun melatonin üretiminin geç saatlerde azalması ve bağışıklık hücrelerinin zayıflaması.

Uzman Görüşü:
Nörolog Dr. Berrin Şahin, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Vücudumuzun biyolojik saati vardır. Bu saat, gece 23.00 ile sabah 03.00 arasında bağışıklığı onarır. Eğer bu saatlerde uyanıksak, vücut onarım yapamaz.”

Ne Yapmalı?

  • Uyku saatlerini en geç 23.00'e çekmek

  • Yatmadan en az 1 saat önce ekranlardan uzak durmak

  • Günlük 7-8 saat uyumaya özen göstermek

Bu basit adımlar, hem bağışıklığı güçlendirmek hem de zihinsel sağlığı korumak için büyük önem taşıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.