Nilüfer’de “Erişilebilir Kent” Vurgusu: Engeller Fiziksel Değil, Sistemsel

YURT HABERLER (Beyaz Haber Ajansi) - Beyaz Haber Ajansi | 14.05.2025 - 11:32, Güncelleme: 14.05.2025 - 12:37 48 kez okundu.
 

Nilüfer’de “Erişilebilir Kent” Vurgusu: Engeller Fiziksel Değil, Sistemsel

Nilüfer Belediyesi’nin Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği “Erişilebilir Kentleri Birlikte İnşa Edelim” konferansında uzmanlar, fiziksel, dijital ve sosyal engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. “Engelli miyiz, yoksa engelleniyor muyuz?” sorusu öne çıktı.
Nilüfer Belediyesi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği özel bir konferansla, kentlerin fiziksel ve sosyal erişilebilirliğini masaya yatırdı. “Erişilebilir Kentleri Birlikte İnşa Edelim” başlığıyla düzenlenen konferansta, uzman görüşleri dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi ile “Erişilebilir Her Şey” platformunun iş birliğinde Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı. Programa Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin ve Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir de iştirak etti. “Hayat bir deneyim, ama bu deneyimden dışlanıyoruz” Konferansın açılış konuşmasını yapan erişilebilir tasarım uzmanı Serim Berke Yarar, özellikle kamusal alanlarda erişilebilirlik eksikliğine dikkat çekerek, “Hayat bir deneyimdir, ama biz çoğu zaman bu deneyimden dışlanıyoruz. Eğitimde, istihdamda, sosyal yaşamda ötekileştiriliyoruz” dedi. Yarar, “Engelli miyiz, yoksa engelleniyor muyuz?” sorusunu gündeme taşıyarak, yerel yönetimlerin bu konuda daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturması gerektiğini vurguladı. “Teknik değil, sosyal bir mesele” “Erişilebilir Her Şey” platformunun bir diğer uzmanı Mehmet Yağcı, evrensel tasarım anlayışını örneklerle açıkladı. “Bir ürün ya da mekân herkes tarafından aynı kolaylıkla kullanılabiliyorsa erişilebilirdir” diyen Yağcı, görme ve işitme engelliler için somut çözümler sundu. Rampadan afişe her şey düşünülmeli Yağcı, “Rampa eğimlerinden geçiş genişliklerine, park ve bahçelerden tanıtım afişlerine kadar her unsurda erişilebilirlik kriterleri gözetilmelidir. Bu sadece teknik değil, aynı zamanda sosyal bir sorumluluktur” diyerek şehir planlamasında erişimin merkezî bir unsur olması gerektiğini ifade etti. Nilüfer örnek olabilir Etkinlikte dile getirilen görüşler, engellilerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda dijital ve sosyal hayatta da sistematik olarak dışlandığını ortaya koydu. Nilüfer Belediyesi’nin bu yöndeki adımları, diğer yerel yönetimlere model olabilecek nitelikte değerlendirildi.
Nilüfer Belediyesi’nin Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği “Erişilebilir Kentleri Birlikte İnşa Edelim” konferansında uzmanlar, fiziksel, dijital ve sosyal engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. “Engelli miyiz, yoksa engelleniyor muyuz?” sorusu öne çıktı.

Nilüfer Belediyesi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği özel bir konferansla, kentlerin fiziksel ve sosyal erişilebilirliğini masaya yatırdı. “Erişilebilir Kentleri Birlikte İnşa Edelim” başlığıyla düzenlenen konferansta, uzman görüşleri dikkat çekti.

Nilüfer Belediyesi ile “Erişilebilir Her Şey” platformunun iş birliğinde Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı. Programa Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin ve Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir de iştirak etti.

“Hayat bir deneyim, ama bu deneyimden dışlanıyoruz”
Konferansın açılış konuşmasını yapan erişilebilir tasarım uzmanı Serim Berke Yarar, özellikle kamusal alanlarda erişilebilirlik eksikliğine dikkat çekerek, “Hayat bir deneyimdir, ama biz çoğu zaman bu deneyimden dışlanıyoruz. Eğitimde, istihdamda, sosyal yaşamda ötekileştiriliyoruz” dedi.
Yarar, “Engelli miyiz, yoksa engelleniyor muyuz?” sorusunu gündeme taşıyarak, yerel yönetimlerin bu konuda daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturması gerektiğini vurguladı.

“Teknik değil, sosyal bir mesele”
“Erişilebilir Her Şey” platformunun bir diğer uzmanı Mehmet Yağcı, evrensel tasarım anlayışını örneklerle açıkladı. “Bir ürün ya da mekân herkes tarafından aynı kolaylıkla kullanılabiliyorsa erişilebilirdir” diyen Yağcı, görme ve işitme engelliler için somut çözümler sundu.

Rampadan afişe her şey düşünülmeli
Yağcı, “Rampa eğimlerinden geçiş genişliklerine, park ve bahçelerden tanıtım afişlerine kadar her unsurda erişilebilirlik kriterleri gözetilmelidir. Bu sadece teknik değil, aynı zamanda sosyal bir sorumluluktur” diyerek şehir planlamasında erişimin merkezî bir unsur olması gerektiğini ifade etti.

Nilüfer örnek olabilir
Etkinlikte dile getirilen görüşler, engellilerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda dijital ve sosyal hayatta da sistematik olarak dışlandığını ortaya koydu. Nilüfer Belediyesi’nin bu yöndeki adımları, diğer yerel yönetimlere model olabilecek nitelikte değerlendirildi.

Bursa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.