ŞEHİR HAYATININ GÖRÜNMEYEN TEHLİKESİ: GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ RUH SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

GÜNDEM 27.05.2025 - 15:22, Güncelleme: 27.05.2025 - 20:14 329 kez okundu.
 

ŞEHİR HAYATININ GÖRÜNMEYEN TEHLİKESİ: GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ RUH SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

Trafik, inşaat, kornalar ve yoğun şehir sesleri... 2025’te gürültü kirliliği yalnızca kulakları değil, beyni ve ruh sağlığını da tehdit ediyor. Uzmanlara göre şehir yaşamı 'duyulmayan bir stres' yayıyor.
Modern şehirlerde yaşayan bireyler, her gün fark etmeden binlerce desibel sese maruz kalıyor.   Bu gürültü kirliliği, sadece işitme kaybı değil; uyku bozukluğu, anksiyete, öfke patlamaları ve depresyon gibi ruhsal problemlere de neden oluyor.   Yapılan araştırmalara göre 2025 itibarıyla büyük şehirlerde yaşayan bireylerin %70’ten fazlası, gece uyurken bile ortalama 55 desibel üzeri ses maruziyeti yaşıyor. Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği “dinlenme aralığının” çok üzerinde.   Uzmanlara göre:   Uzun süreli gürültü maruziyeti beyinde stres hormonlarını artırıyor   Uyku kalitesini bozuyor   Kalp ritmini etkileyip hipertansiyona yol açabiliyor   ÇÖZÜM KUTUSU — 5 ADIMDA GÜRÜLTÜYLE BAŞA ÇIKMA REHBERİ   1. Kulak tıkacı veya ses yalıtımlı kulaklık kullanın: Özellikle uyurken ya da çalışırken.   2. Evde ses yalıtımı yapın: Kalın perdeler, halılar ve ses emici paneller işe yarar.   3. Yeşil alanlara çıkın: Günde 30 dakika sessiz doğada vakit geçirmek, sinir sistemini yatıştırır.   4. Şikâyet edin: Gürültü yapan inşaat, iş yeri ya da komşular için yerel yönetimlere başvuru yapın.   5. Telefon detoksu: Bildirim sesleri de mikrogürültüdür. Sessiz mod veya mola zamanları belirleyin.
Trafik, inşaat, kornalar ve yoğun şehir sesleri... 2025’te gürültü kirliliği yalnızca kulakları değil, beyni ve ruh sağlığını da tehdit ediyor. Uzmanlara göre şehir yaşamı 'duyulmayan bir stres' yayıyor.
Modern şehirlerde yaşayan bireyler, her gün fark etmeden binlerce desibel sese maruz kalıyor.
 
Bu gürültü kirliliği, sadece işitme kaybı değil; uyku bozukluğu, anksiyete, öfke patlamaları ve depresyon gibi ruhsal problemlere de neden oluyor.
 
Yapılan araştırmalara göre 2025 itibarıyla büyük şehirlerde yaşayan bireylerin %70’ten fazlası, gece uyurken bile ortalama 55 desibel üzeri ses maruziyeti yaşıyor.
Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği “dinlenme aralığının” çok üzerinde.
 
Uzmanlara göre:
 
Uzun süreli gürültü maruziyeti beyinde stres hormonlarını artırıyor
 
Uyku kalitesini bozuyor
 
Kalp ritmini etkileyip hipertansiyona yol açabiliyor
 
ÇÖZÜM KUTUSU — 5 ADIMDA GÜRÜLTÜYLE BAŞA ÇIKMA REHBERİ
 
1. Kulak tıkacı veya ses yalıtımlı kulaklık kullanın: Özellikle uyurken ya da çalışırken.
 
2. Evde ses yalıtımı yapın: Kalın perdeler, halılar ve ses emici paneller işe yarar.
 
3. Yeşil alanlara çıkın: Günde 30 dakika sessiz doğada vakit geçirmek, sinir sistemini yatıştırır.
 
4. Şikâyet edin: Gürültü yapan inşaat, iş yeri ya da komşular için yerel yönetimlere başvuru yapın.
 
5. Telefon detoksu: Bildirim sesleri de mikrogürültüdür. Sessiz mod veya mola zamanları belirleyin.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.