Çevre Bakanlığı'ndan Su Tasarrufu Hamlesi: Yağmur ve Gri Su Sistemleri Zorunlu Hale Geliyor
Çevre Bakanlığı'ndan Su Tasarrufu Hamlesi: Yağmur ve Gri Su Sistemleri Zorunlu Hale Geliyor
Çevre Bakanlığı, yeni yönetmelikle kamu ve özel binalarda yağmur suyu ve gri su sistemlerini zorunlu hale getirdi. Bu sayede 1,5 yılda Mogan Gölü kadar su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yaparak su tasarrufu konusunda büyük bir adım attı. Yeni kurallara göre, belli büyüklükteki kamu ve özel binalarda yağmur suyu ve gri su sistemleri zorunlu hale getirildi. Bu sayede 1,5 yılda Mogan Gölü kadar su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Bakan Kurum: "Daha Yeşil Bir Çevre Hedefliyoruz"
Yönetmeliğin detaylarıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Vatandaşımızın hayatını daha da kolaylaştıracak, daha yeşil bir çevre hedefiyle yeni, güçlü bir adım attık. Resmi Gazete’de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'miz geri dönüşümü, kamu binalarında çevre dostu tasarrufu esas alacak; 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Dönüşüm Hedefimize büyük katkı sağlayacak” dedi.
Yağmur ve Gri Su Sistemleri Zorunlu Hale Geliyor
1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. Filtreden geçirilen yağmur suyu, bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Gri su yani; duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen sular ise arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak.
Hedef: Mogan Gölü Kadar Su Tasarrufu
Yağmur suyu ve gri su sistemleriyle binalarda yıllık ortalama 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacak. Bu sayede 1,5 yılda Mogan Gölü kadar sudan tasarruf edilmesi hedefleniyor.
Kamuda Yeşil Sertifika Zorunluluğu
Güncellemeyle, 2026’dan sonra inşa edilecek, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan yeni kamu binalarının YeS-TR sertifikasına sahip olması zorunlu hale getirilecek. Bu kapsamda, yıllık yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji kazanımı ile Keban Barajı’nın 1 ayda ürettiği enerji kadar tasarruf sağlanmış olacak.
Diğer Önemli Düzenlemeler
- 2 bin 500 metrekare ve üzeri park alanlarının en az yüzde 4’ü engelli çocukların kullanımına sunulacak.
- Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Formları’nda elektrikli araç şarj ünitesi, güneş enerji sistemi gibi tesisatların bilgisi yer alacak.
- Elektrikli araç şarj ünitesi kurulumunda ruhsat şartı kalkıyor.
- Umumi binalarda mescitlerin iklimlendirilmesi zorunlu olacak.
- Katlar arası boşluklarda güvenlik ağı zorunlu olacak.
- Rüzgar türbinleri kurulumu standartlara kavuşacak.
- Bina yaşam döngüsüne ait veriler dijital ortama aktarılacak.
(İGFA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.