GENÇLER UYUYAMIYOR: UYKUSUZLUK SALGINI PSİKİYATRİ POLİKLİNİKLERİNİ DOLDURDU

GÜNDEM 20.05.2025 - 22:09, Güncelleme: 20.05.2025 - 22:58 150 kez okundu.
 

GENÇLER UYUYAMIYOR: UYKUSUZLUK SALGINI PSİKİYATRİ POLİKLİNİKLERİNİ DOLDURDU

Ege Üniversitesi uzmanları, gençler arasında hızla artan insomnia (uykusuzluk) vakalarına dikkat çekti. Akademik baskı, dijital bağımlılık ve sosyal kaygı gibi nedenlerle uyku bozukluğu yaşayan gençlerin sayısı alarm veriyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, son iki yılda özellikle 16-25 yaş arası gençlerde uykusuzluk şikâyetleriyle başvuruların belirgin şekilde arttığını açıkladı. Uzmanlar, uykusuzluğun artık bir “sessiz salgın” haline geldiğini ve gençlerin psikolojik dayanıklılığını zayıflattığını vurguluyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Derya Bilgin, “Gençler, özellikle pandemi sonrası dönemde ekran başında uzun saatler geçiriyor. Bu durum sirkadiyen ritimlerini bozuyor. Birçoğu gece geç saatte uyuyor, sabah uyanmakta zorlanıyor ve gün içindeki dikkatleri dağılıyor” dedi. UYKUSUZLUK GENÇLERİN SOSYAL HAYATINI DA ETKİLİYOR Uykusuzluk sadece fizyolojik değil, psikolojik bir sorun olarak da gençlerin karşısına çıkıyor. Prof. Dr. Bilgin, “Uyku bozukluğu yaşayan gençlerde anksiyete, depresyon, öfke kontrol problemleri ve sosyal çekilme gibi durumlarla da daha sık karşılaşıyoruz. Uyku kalitesini artıracak adımlar atmak, gençlerin akademik ve sosyal yaşamı için hayati önem taşıyor” açıklamasında bulundu. NE YAPILMALI? Uzmanlar, gençlerin mavi ışık yayan cihazları yatmadan en az bir saat önce kapatmasını, kafein tüketimini sınırlamasını ve düzenli egzersiz yapmasını öneriyor. Ayrıca uyku hijyeni konusunda okullarda bilinçlendirme programları başlatılması gerektiğine dikkat çekiliyor.  
Ege Üniversitesi uzmanları, gençler arasında hızla artan insomnia (uykusuzluk) vakalarına dikkat çekti. Akademik baskı, dijital bağımlılık ve sosyal kaygı gibi nedenlerle uyku bozukluğu yaşayan gençlerin sayısı alarm veriyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, son iki yılda özellikle 16-25 yaş arası gençlerde uykusuzluk şikâyetleriyle başvuruların belirgin şekilde arttığını açıkladı. Uzmanlar, uykusuzluğun artık bir “sessiz salgın” haline geldiğini ve gençlerin psikolojik dayanıklılığını zayıflattığını vurguluyor.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Derya Bilgin, “Gençler, özellikle pandemi sonrası dönemde ekran başında uzun saatler geçiriyor. Bu durum sirkadiyen ritimlerini bozuyor. Birçoğu gece geç saatte uyuyor, sabah uyanmakta zorlanıyor ve gün içindeki dikkatleri dağılıyor” dedi.

UYKUSUZLUK GENÇLERİN SOSYAL HAYATINI DA ETKİLİYOR
Uykusuzluk sadece fizyolojik değil, psikolojik bir sorun olarak da gençlerin karşısına çıkıyor. Prof. Dr. Bilgin, “Uyku bozukluğu yaşayan gençlerde anksiyete, depresyon, öfke kontrol problemleri ve sosyal çekilme gibi durumlarla da daha sık karşılaşıyoruz. Uyku kalitesini artıracak adımlar atmak, gençlerin akademik ve sosyal yaşamı için hayati önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

NE YAPILMALI?
Uzmanlar, gençlerin mavi ışık yayan cihazları yatmadan en az bir saat önce kapatmasını, kafein tüketimini sınırlamasını ve düzenli egzersiz yapmasını öneriyor. Ayrıca uyku hijyeni konusunda okullarda bilinçlendirme programları başlatılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.