İkinci Elin Altın Çağı: Gençler Artık Neden Sıfır Alışveriş Yapmıyor?

GÜNDEM 21.05.2025 - 11:55, Güncelleme: 21.05.2025 - 11:55 170 kez okundu.
 

İkinci Elin Altın Çağı: Gençler Artık Neden Sıfır Alışveriş Yapmıyor?

Z kuşağı artık sıfır ürünlerden çok ikinci el kıyafet, kitap ve elektronik eşyaları tercih ediyor. Hem ekonomik hem çevreci bu alışkanlık, tüketim anlayışını kökten değiştiriyor.
Son yıllarda Türkiye’de gençler arasında ikinci el alışverişe yönelim hızla artıyor. Özellikle Z kuşağı, vintage kıyafetler, kullanılmış kitaplar ve ikinci el teknolojik ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. Bu eğilimin arkasında hem ekonomik nedenler hem de çevreye duyarlılık yatıyor.   Bir ürün birden fazla hayat yaşayabilir diyen gençler, sadece ikinci el pazarlarını değil, takas gruplarını ve online satış platformlarını da aktif kullanıyor. Bu eğilim, “tüketmeden tüketmek” anlayışını doğuruyor.   Sosyolog Dr. M. Kuru’ya göre, bu tercih bir zorunluluk değil, bilinçli bir seçim:    “Yeni nesil artık gösteriş yerine değer, israf yerine sürdürülebilirlik peşinde. Bu, büyük bir kültürel değişim.”   Ayrıca sosyal medya üzerinden ikinci el ürün paylaşımı da yaygınlaşıyor. Böylece hem ekonomik tasarruf sağlanıyor, hem de geri dönüşüm destekleniyor.
Z kuşağı artık sıfır ürünlerden çok ikinci el kıyafet, kitap ve elektronik eşyaları tercih ediyor. Hem ekonomik hem çevreci bu alışkanlık, tüketim anlayışını kökten değiştiriyor.
Son yıllarda Türkiye’de gençler arasında ikinci el alışverişe yönelim hızla artıyor. Özellikle Z kuşağı, vintage kıyafetler, kullanılmış kitaplar ve ikinci el teknolojik ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. Bu eğilimin arkasında hem ekonomik nedenler hem de çevreye duyarlılık yatıyor.
 
Bir ürün birden fazla hayat yaşayabilir diyen gençler, sadece ikinci el pazarlarını değil, takas gruplarını ve online satış platformlarını da aktif kullanıyor. Bu eğilim, “tüketmeden tüketmek” anlayışını doğuruyor.
 
Sosyolog Dr. M. Kuru’ya göre, bu tercih bir zorunluluk değil, bilinçli bir seçim:
 
 “Yeni nesil artık gösteriş yerine değer, israf yerine sürdürülebilirlik peşinde. Bu, büyük bir kültürel değişim.”
 
Ayrıca sosyal medya üzerinden ikinci el ürün paylaşımı da yaygınlaşıyor. Böylece hem ekonomik tasarruf sağlanıyor, hem de geri dönüşüm destekleniyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.