Neden Kimse Yardım İstemiyor? Psikolojik Yalnızlık Artıyor

GÜNDEM 21.05.2025 - 12:01, Güncelleme: 21.05.2025 - 12:01 151 kez okundu.
 

Neden Kimse Yardım İstemiyor? Psikolojik Yalnızlık Artıyor

Toplumda yalnızlık duygusu derinleşirken, insanlar duygusal destek aramaktan çekiniyor. Uzmanlara göre bu sessizlik; utanç, güvensizlik ve ‘başkasını rahatsız etmeme’ kaygısından kaynaklanıyor.
Modern hayatın yoğun temposu, dijitalleşme ve bireyselleşme psikolojik yalnızlığı artırıyor. Araştırmalara göre insanlar, yardım istemekten kaçınıyor; duygularını bastırmayı tercih ediyor. Bu durumun temelinde ise birçok karmaşık neden yatıyor.   Psikolog Ayşe Kara’ya göre:   “Yardım istemek zayıflık gibi algılanıyor. Oysa bu tam tersine, kişinin duygusal farkındalığının göstergesidir. Toplum olarak hâlâ yardım talebini bir utanç olarak kodluyoruz.”     Birçok kişi, yaşadığı sıkıntılara rağmen:   “İnsanları meşgul etmek istemiyorum”   “Kimse anlamaz zaten”   “Zayıf görünürüm” gibi düşüncelerle içe kapanıyor. Bu sessizlik, zamanla depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyona yol açabiliyor.   Uzmanlar, özellikle gençlerin duygusal farkındalık ve destek isteme becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca psikolojik destek hizmetlerinin daha ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiği de önemli bir ihtiyaç olarak görülüyor.
Toplumda yalnızlık duygusu derinleşirken, insanlar duygusal destek aramaktan çekiniyor. Uzmanlara göre bu sessizlik; utanç, güvensizlik ve ‘başkasını rahatsız etmeme’ kaygısından kaynaklanıyor.
Modern hayatın yoğun temposu, dijitalleşme ve bireyselleşme psikolojik yalnızlığı artırıyor. Araştırmalara göre insanlar, yardım istemekten kaçınıyor; duygularını bastırmayı tercih ediyor. Bu durumun temelinde ise birçok karmaşık neden yatıyor.
 
Psikolog Ayşe Kara’ya göre:
 
“Yardım istemek zayıflık gibi algılanıyor. Oysa bu tam tersine, kişinin duygusal farkındalığının göstergesidir. Toplum olarak hâlâ yardım talebini bir utanç olarak kodluyoruz.”
 
 
Birçok kişi, yaşadığı sıkıntılara rağmen:
 
“İnsanları meşgul etmek istemiyorum”
 
“Kimse anlamaz zaten”
 
“Zayıf görünürüm”
gibi düşüncelerle içe kapanıyor. Bu sessizlik, zamanla depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyona yol açabiliyor.
 
Uzmanlar, özellikle gençlerin duygusal farkındalık ve destek isteme becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca psikolojik destek hizmetlerinin daha ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiği de önemli bir ihtiyaç olarak görülüyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.