Glokom Hastalığına Dikkat: 40 Yaş Üzeri Herkes Risk Altında
Glokom Hastalığına Dikkat: 40 Yaş Üzeri Herkes Risk Altında
Dünyagöz Hastanesi'nden Prof. Dr. Cem Mesçi, 8-14 Mart Dünya Glokom Haftası'nda glokom hastalığına dikkat çekti. 40 yaş üzeri herkesin risk altında olduğunu belirten Mesçi, düzenli göz muayenesi ve göz tansiyonu ölçümünün önemini vurguladı.
Dünyada tahmini olarak 70-80 milyon glokom hastası bulunuyor ve bu sayı giderek artıyor. 8-14 Mart Dünya Glokom Haftası'nda, Dünyagöz Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cem Mesçi, sinsice ilerleyen glokom hastalığına dikkat çekerek, erken teşhisin önemini vurguladı.
Glokom Sinsi Bir Hastalık
Halk arasında "göz tansiyonu" veya "karasu hastalığı" olarak bilinen glokomun, kendini hastalığın son aşamalarında fark ettiren sinsi bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Mesçi, "Geç tanı konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlar oluşturabilir. Tamamı teşhis edilemese de tahmini olarak dünyada 70-80 milyon glokom hastası var. Bu sayının 2040 yılında 111,8 milyon kişiye çıkması tahmin ediliyor. Glokom 40 yaş üzerinde görülme sıklığı ise her 10 yılda daha artmakta, tüm glokomların yüzde 90'ından fazlası erişkin yaşlarda görülmektedir. Bu da nüfusun önemli bir kısmının görme kaybı riski taşıdığını gösterir. Bu nedenle, göz sağlığını korumak için düzenli göz muayeneleri büyük önem taşır. Ayrıca Ramazan ayında oruç tutan glokom hastalarının göz damlasını damlatmayı ihmal etmemeleri gerekir. Göz damlası orucu bozmaz ama bu damlanın bir doz bile atlanması körlüğe sebep olabilir" dedi.
Risk Grubu Geniş
Glokomun genetik ile ilişkisi olabileceğini belirten Prof. Dr. Cem Mesçi, "Ailesinde glokom olan kişilerde gelişme riski daha yüksektir. Diğer bir deyişle, bir veya birden fazla gende bozukluk olabilir ve bu bireyler hastalıkla karşı karşıya olabilir. Yaşla birlikte hastalığın risk faktörleri, görülme sıklığı da artıyor. 40 yaşın üzerindeki kişiler mutlaka yılda en az bir kere göz muayenesi olmalı göz tansiyonunu ölçtürmelidir. Özellikle diyabet, hipotiroidizm (guatr), hipertansiyon gibi hastalıklar, glokom riskini artırıyor. Diğer risk faktörleri ise retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Genellikle uzağı iyi görememe olarak bilinen miyopide glokom sıklığı yaklaşık iki misli artmıştır" diye konuştu.
Mikro İmplantlar Glokomu Durduruyor
Körlüğe bile neden olan glokomun tedavisinde kullanılan mikro implantların hastalığı durdurabildiğini belirten Prof. Dr. Cem Mesçi, "Bugüne kadar insan vücudunda kullanılan en küçük implant stentler sayesinde artık glokom hastalarının ilaç bağımlılığına son verebiliyoruz. Stent tedavisi, mikro cerrahi bir prosedürdür ve genellikle lokal anestezi altında yapılıyor. Glokom hastalarının katarakt ameliyatları yapılırken, aynı seansta bu stentlerden 2 adet göz içerisine yerleştirilip, ilaç kullanım gereksinimini ortadan kaldırabiliyoruz. Gözün iç kısmına yerleştirilen bu stent, göz içi sıvısının daha etkin bir şekilde drenajını sağlayarak, göz içi basıncını kontrol altına alıyor. Bu işlem için büyük bir cerrahi kesiye gerek duyulmaz. Hasta günlük yaşamına hızlı bir dönüş sağlar" ifadelerini kullandı.
(BYZHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.