Ters Lale koparmanın cezası 577 bin TL

GÜNDEM (iLKHA) - ilkha | 05.05.2025 - 19:33, Güncelleme: 05.05.2025 - 19:33 115 kez okundu.
 

Ters Lale koparmanın cezası 577 bin TL

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, halk arasında "Ağlayan Gelin" olarak da bilinen Ters Lale’nin (Fritillaria imperialis) koparılmasının, 2025 yılı itibarıyla 577.000 TL idari para cezasına tabi olduğunu duyurdu.
Anadolu’nun yüksek rakımlı ve soğuk iklimli bölgelerinde yetişen Ters Lale, 15-20 günlük kısa ömrüyle doğaseverlerin ilgisini çekerken, nesli tükenme riski nedeniyle koruma altında bulunuyor. En yoğun olarak görüldüğü illerden biri olan Bingöl, bu nadide çiçeğin en doğal yaşam alanlarından biri konumunda. Anadolu’nun tarihi ve kültürel mirasında da önemli bir yere sahip olan Ters Lale, halk arasında acıyı ve hüznü simgeleyen efsanelere konu olmuştur. Özellikle bölgede yaşanan büyük acılar, bu çiçekle özdeşleşmiş ve Ters Lale, Anadolu’nun hüzünlü yüzünü yansıtan bir sembole dönüşmüştür. Vali Usta, açıklamasında, bu özel bitkinin korunmasının yalnızca yasal değil, aynı zamanda kültürel bir sorumluluk olduğunun altını çizdi. Ters Lale’nin doğal ortamından koparılmasının hem doğaya zarar verdiğini hem de ağır bir para cezası ile sonuçlandığını hatırlattı. (İLKHA)
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, halk arasında "Ağlayan Gelin" olarak da bilinen Ters Lale’nin (Fritillaria imperialis) koparılmasının, 2025 yılı itibarıyla 577.000 TL idari para cezasına tabi olduğunu duyurdu.

Anadolu’nun yüksek rakımlı ve soğuk iklimli bölgelerinde yetişen Ters Lale, 15-20 günlük kısa ömrüyle doğaseverlerin ilgisini çekerken, nesli tükenme riski nedeniyle koruma altında bulunuyor.

En yoğun olarak görüldüğü illerden biri olan Bingöl, bu nadide çiçeğin en doğal yaşam alanlarından biri konumunda.

Anadolu’nun tarihi ve kültürel mirasında da önemli bir yere sahip olan Ters Lale, halk arasında acıyı ve hüznü simgeleyen efsanelere konu olmuştur.

Özellikle bölgede yaşanan büyük acılar, bu çiçekle özdeşleşmiş ve Ters Lale, Anadolu’nun hüzünlü yüzünü yansıtan bir sembole dönüşmüştür.

Vali Usta, açıklamasında, bu özel bitkinin korunmasının yalnızca yasal değil, aynı zamanda kültürel bir sorumluluk olduğunun altını çizdi. Ters Lale’nin doğal ortamından koparılmasının hem doğaya zarar verdiğini hem de ağır bir para cezası ile sonuçlandığını hatırlattı. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.