PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN’DAN MEDYAYA UYARI: “DEPREMDE HIZLI DEĞİL, DOĞRU HABER VERİN!”

YURT HABERLER 07.05.2025 - 12:08, Güncelleme: 07.05.2025 - 21:08 188 kez okundu.
 

PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN’DAN MEDYAYA UYARI: “DEPREMDE HIZLI DEĞİL, DOĞRU HABER VERİN!”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan, afet anlarında medyanın hız ve doğruluk dengesini koruması gerektiğini belirterek, reyting uğruna infial yaratacak habercilikten uzak durulması gerektiğini vurguladı.Prof. Dr. Süleyman İrvan, afetlerde doğru haberciliğin önemini vurguladı. Deprem haberciliğinde hız kadar doğruluk da ön planda olmalı.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, özellikle deprem gibi doğal afetlerde medyanın toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Deprem anında yapılan haberlerde reyting kaygısıyla halkta infial yaratacak dil kullanılmaması konusunda gazetecileri uyardı. Prof. Dr. İrvan, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası medyada sorunlu habercilik örnekleri görüldüğünü hatırlatarak, “O dönem oluşturduğumuz Deprem Haberciliği Rehberi ile bu tür durumlarda nasıl yayın yapılması gerektiğini ortaya koymuştuk. Habercilikte 'hız' kadar 'doğruluk' da önemlidir” dedi. “HIZLI AMA DOĞRU HABER VERİN” Deprem anında halkın bilgiye aç olduğunu vurgulayan İrvan, “Medya, son dakika haberciliğinde hızlı olmalı ama kesinlikle teyitsiz bilgi yaymamalı. ‘Haberi hızlı ver ama doğru ver’ ilkesi bu noktada hayati önemde” ifadelerini kullandı. YALAN HABERLER GÜVENİ SARSAR, PANİĞE YOL AÇAR Deprem sonrası yayılan söylentilerin örneklerinden birinin Hatay’daki baraj patladı iddiası olduğunu belirten İrvan, “Bu tür haberler toplumda korku yaratır, kurtarma çalışmalarını sekteye uğratır, hatta medyanın itibarını zedeler” dedi. SOSYAL MEDYAYA KISITLAMA YERİNE ŞEFFAF KRİZ YÖNETİMİ Afet anlarında sosyal medya kısıtlamalarının çözüm olmadığını belirten İrvan, “Yapılması gereken; doğru bilgi akışını hızla sağlamak, resmi kaynakları erişilebilir kılmak ve medyayı bu bilgilerle düzenli beslemektir” diye konuştu. MEDYAYA BİLİM KURULU YOLUYLA BİLGİ VERİLMELİ Pandemi döneminde uygulanan bilim kurulu modelinin afet iletişiminde de kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. İrvan, “Toplumun kafasını karıştırmamak için uzmanlardan oluşan kurul medyaya bilgi vermeli. Önleyici habercilik anlayışı geliştirilmelidir” dedi.  
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan, afet anlarında medyanın hız ve doğruluk dengesini koruması gerektiğini belirterek, reyting uğruna infial yaratacak habercilikten uzak durulması gerektiğini vurguladı.Prof. Dr. Süleyman İrvan, afetlerde doğru haberciliğin önemini vurguladı. Deprem haberciliğinde hız kadar doğruluk da ön planda olmalı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, özellikle deprem gibi doğal afetlerde medyanın toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Deprem anında yapılan haberlerde reyting kaygısıyla halkta infial yaratacak dil kullanılmaması konusunda gazetecileri uyardı.

Prof. Dr. İrvan, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası medyada sorunlu habercilik örnekleri görüldüğünü hatırlatarak, “O dönem oluşturduğumuz Deprem Haberciliği Rehberi ile bu tür durumlarda nasıl yayın yapılması gerektiğini ortaya koymuştuk. Habercilikte 'hız' kadar 'doğruluk' da önemlidir” dedi.

“HIZLI AMA DOĞRU HABER VERİN”

Deprem anında halkın bilgiye aç olduğunu vurgulayan İrvan, “Medya, son dakika haberciliğinde hızlı olmalı ama kesinlikle teyitsiz bilgi yaymamalı. ‘Haberi hızlı ver ama doğru ver’ ilkesi bu noktada hayati önemde” ifadelerini kullandı.

YALAN HABERLER GÜVENİ SARSAR, PANİĞE YOL AÇAR

Deprem sonrası yayılan söylentilerin örneklerinden birinin Hatay’daki baraj patladı iddiası olduğunu belirten İrvan, “Bu tür haberler toplumda korku yaratır, kurtarma çalışmalarını sekteye uğratır, hatta medyanın itibarını zedeler” dedi.

SOSYAL MEDYAYA KISITLAMA YERİNE ŞEFFAF KRİZ YÖNETİMİ

Afet anlarında sosyal medya kısıtlamalarının çözüm olmadığını belirten İrvan, “Yapılması gereken; doğru bilgi akışını hızla sağlamak, resmi kaynakları erişilebilir kılmak ve medyayı bu bilgilerle düzenli beslemektir” diye konuştu.

MEDYAYA BİLİM KURULU YOLUYLA BİLGİ VERİLMELİ

Pandemi döneminde uygulanan bilim kurulu modelinin afet iletişiminde de kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. İrvan, “Toplumun kafasını karıştırmamak için uzmanlardan oluşan kurul medyaya bilgi vermeli. Önleyici habercilik anlayışı geliştirilmelidir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.