Ramazan'da Sağlıklı Beslenme: Sahurdan İftara Uzmanından Püf Noktaları

YURT HABERLER (iLKHA) - ilkha | 05.03.2025 - 14:27, Güncelleme: 05.03.2025 - 17:34 643+ kez okundu.
 

Ramazan'da Sağlıklı Beslenme: Sahurdan İftara Uzmanından Püf Noktaları

Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenler ile su tüketiminin önemine dikkat çekti.
Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıkları ve metabolizmadaki farklılıklar, doğru beslenme ile sağlıklı bir oruç süreci geçirmeyi gerektiriyor. Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenler ile su tüketiminin önemine dikkat çekti. Abaza, Ramazan ayının yıl boyunca süregelen beslenme alışkanlıklarını değiştiren ve metabolizmada farklılıklar oluşturan bir dönem olduğunu belirterek, "Ramazanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu dönemde öğünlerimizi sahur, iftar ve ara öğünler olarak planlamak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak açısından faydalı olacaktır." dedi. Sahurda Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor Sahur yemeğinin kan şekerini dengeleyip tokluk süresini uzattığını, susuzluk ve açlık hissini azalttığını ifade eden Abaza, "Sahurda çok baharatlı ve tuzlu besin tüketmek susamanıza sebep olacağından önerilmemektedir. Hamur işleri, kızartmalar gibi ağır gıdalar mideyi rahatsız edebilir. Sahurda yeterli su içmek çok önemlidir. Çünkü gün boyu oruç tutarken vücudun su ihtiyacı artar. Bol su içmek, vücudun susuz kalmasını engeller, enerji seviyenizi yükseltir ve baş ağrısı gibi olumsuz etkilerin önüne geçer." şeklinde konuştu. İftarda Porsiyon Kontrolü ve Tatlı Seçimi İftar yemeklerinin yavaş yenmesi gerektiğini vurgulayan Abaza, "Çorba içildikten sonra 10-15 dakika ara vermek kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önler ve porsiyon kontrolünü kolaylaştırır. Ramazan pidesi, iftar sofralarının vazgeçilmezi olsa da miktarına dikkat edilmelidir. İftardan hemen sonra tatlı yemek önerilmez. Tatlı olarak sütlü tatlılar tüketilmelidir. İftardan yaklaşık iki saat sonra hafif yürüyüş yapmak sindirimin düzenli çalışmasını sağlar, kan şekeri dengesini korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur." dedi. Su Tüketimi Unutulmamalı Abaza, Ramazan ayı beslenmesine ilişkin sözlerini şöyle tamamladı: "Ramazanda en çok zorlanılan ve unutulan konulardan biri yeterli su içmektir. Günlük olarak su ihtiyacı kişiye, sağlık durumuna, egzersiz yapılıp yapılmamasına göre değişmekle beraber ortalama kilogram başına ortalama 30 ml olarak hesaplanabilir."   (İLKHA)
Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenler ile su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıkları ve metabolizmadaki farklılıklar, doğru beslenme ile sağlıklı bir oruç süreci geçirmeyi gerektiriyor. Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenler ile su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Abaza, Ramazan ayının yıl boyunca süregelen beslenme alışkanlıklarını değiştiren ve metabolizmada farklılıklar oluşturan bir dönem olduğunu belirterek, "Ramazanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu dönemde öğünlerimizi sahur, iftar ve ara öğünler olarak planlamak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak açısından faydalı olacaktır." dedi.

Sahurda Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor

Sahur yemeğinin kan şekerini dengeleyip tokluk süresini uzattığını, susuzluk ve açlık hissini azalttığını ifade eden Abaza, "Sahurda çok baharatlı ve tuzlu besin tüketmek susamanıza sebep olacağından önerilmemektedir. Hamur işleri, kızartmalar gibi ağır gıdalar mideyi rahatsız edebilir. Sahurda yeterli su içmek çok önemlidir. Çünkü gün boyu oruç tutarken vücudun su ihtiyacı artar. Bol su içmek, vücudun susuz kalmasını engeller, enerji seviyenizi yükseltir ve baş ağrısı gibi olumsuz etkilerin önüne geçer." şeklinde konuştu.

İftarda Porsiyon Kontrolü ve Tatlı Seçimi

İftar yemeklerinin yavaş yenmesi gerektiğini vurgulayan Abaza, "Çorba içildikten sonra 10-15 dakika ara vermek kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önler ve porsiyon kontrolünü kolaylaştırır. Ramazan pidesi, iftar sofralarının vazgeçilmezi olsa da miktarına dikkat edilmelidir. İftardan hemen sonra tatlı yemek önerilmez. Tatlı olarak sütlü tatlılar tüketilmelidir. İftardan yaklaşık iki saat sonra hafif yürüyüş yapmak sindirimin düzenli çalışmasını sağlar, kan şekeri dengesini korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur." dedi.

Su Tüketimi Unutulmamalı

Abaza, Ramazan ayı beslenmesine ilişkin sözlerini şöyle tamamladı: "Ramazanda en çok zorlanılan ve unutulan konulardan biri yeterli su içmektir. Günlük olarak su ihtiyacı kişiye, sağlık durumuna, egzersiz yapılıp yapılmamasına göre değişmekle beraber ortalama kilogram başına ortalama 30 ml olarak hesaplanabilir."

 

(İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.