Ramazan'da Sindirim Sistemi Sağlığı: Orucun Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

SAĞLIK (iGFA) - igfa | 17.03.2025 - 11:42, Güncelleme: 17.03.2025 - 13:01 541+ kez okundu.
 

Ramazan'da Sindirim Sistemi Sağlığı: Orucun Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, Ramazan ayında orucun sindirim sistemine etkilerini değerlendirdi. Orucun faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk, sindirim sistemi üzerinde önemli değişikliklere neden olabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç dönemini bilinçli geçirmenin önemine dikkat çekerek, orucun faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Orucun Sindirim Sistemine Etkileri Prof. Dr. Polat, orucun mide ve bağırsaklar başta olmak üzere karaciğer ve pankreasın dinlenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Ancak, günlük sıvı ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle dehidrasyon riskinin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Ayrıca, reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerin açlık nedeniyle şikayetlerinin artabileceğini ifade etti. Kimler Dikkatli Olmalı? Prof. Dr. Polat, hamileler, ağır böbrek hastaları, gastrit, ülser, reflü ve kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini söyledi. Özellikle reflü hastalarının sahurda ağır hamur işlerinden uzak durmaları ve yemekten hemen sonra yatmamaları gerektiğini vurguladı. Kronik kabızlık çekenlerin ise yeterli su tüketimine ve lifli gıdalardan zengin beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini belirtti. Orucun 8 Faydası Prof. Dr. Polat, orucun 8 faydasını şöyle sıraladı: Yağ yakımını hızlandırır. Kan şekerini dengeler ve insülini düşürür. Kolesterolü kontrol altına alır. Büyüme hormonlarının salgılanmasını artırır. Kilo kontrolüne yardımcı olur ve kalbi güçlendirir. Vücuttaki enflamasyonu azaltır. Hücrelerin yenilenmesini destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Manevi huzura katkı sağlar, stresi azaltır ve iradeyi güçlendirir. Sahur ve İftar Önerileri Prof. Dr. Polat, Ramazan ayını rahat geçirmek için iftarda zeytinyağlı sebze yemeği, sahurda ise yoğurt içinde kepek, yulaf, keten tohumu ve kuru meyve tüketilmesini önerdi.   (İGFA)
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, Ramazan ayında orucun sindirim sistemine etkilerini değerlendirdi. Orucun faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk, sindirim sistemi üzerinde önemli değişikliklere neden olabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç dönemini bilinçli geçirmenin önemine dikkat çekerek, orucun faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Orucun Sindirim Sistemine Etkileri

Prof. Dr. Polat, orucun mide ve bağırsaklar başta olmak üzere karaciğer ve pankreasın dinlenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Ancak, günlük sıvı ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle dehidrasyon riskinin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Ayrıca, reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerin açlık nedeniyle şikayetlerinin artabileceğini ifade etti.

Kimler Dikkatli Olmalı?

Prof. Dr. Polat, hamileler, ağır böbrek hastaları, gastrit, ülser, reflü ve kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini söyledi. Özellikle reflü hastalarının sahurda ağır hamur işlerinden uzak durmaları ve yemekten hemen sonra yatmamaları gerektiğini vurguladı. Kronik kabızlık çekenlerin ise yeterli su tüketimine ve lifli gıdalardan zengin beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Orucun 8 Faydası

Prof. Dr. Polat, orucun 8 faydasını şöyle sıraladı:

  1. Yağ yakımını hızlandırır.
  2. Kan şekerini dengeler ve insülini düşürür.
  3. Kolesterolü kontrol altına alır.
  4. Büyüme hormonlarının salgılanmasını artırır.
  5. Kilo kontrolüne yardımcı olur ve kalbi güçlendirir.
  6. Vücuttaki enflamasyonu azaltır.
  7. Hücrelerin yenilenmesini destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  8. Manevi huzura katkı sağlar, stresi azaltır ve iradeyi güçlendirir.

Sahur ve İftar Önerileri

Prof. Dr. Polat, Ramazan ayını rahat geçirmek için iftarda zeytinyağlı sebze yemeği, sahurda ise yoğurt içinde kepek, yulaf, keten tohumu ve kuru meyve tüketilmesini önerdi.

 

(İGFA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.