TÜRKİYE’NİN İLK UZAY MİSYONUNDAN BİLİMSEL BULGULAR: MESSAGE DENEYİNİN İLK SONUÇLARI AÇIKLANDI

YURT HABERLER (Beyaz Haber Ajansi) - Beyaz Haber Ajansi | 16.05.2025 - 13:30, Güncelleme: 16.05.2025 - 19:07 216 kez okundu.
 

TÜRKİYE’NİN İLK UZAY MİSYONUNDAN BİLİMSEL BULGULAR: MESSAGE DENEYİNİN İLK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi kapsamında yürütülen MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu’nun ilk sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Üsküdar Üniversitesi TRGENMER ekibince yürütülen çalışmalarda, mikro yerçekiminin bağışıklık sistemi ve genetik yapı üzerindeki etkileri incelendi.
Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi kapsamında yürütülen önemli bilimsel projelerden biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu, ilk bulgularını kamuoyuyla paylaştı. Proje, Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) tarafından yürütülüyor. MESSAGE deneyi Proje Yöneticisi ve TRGENMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, elde edilen ilk verilerin öncül rapor olarak yayımlandığını açıkladı. “Uzay ortamının, özellikle mikro yerçekiminin astronotların bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini belirledik. Çok yakında ‘Microgravity associated Longevity & Theoretical genes’ odaklı iki yeni bilimsel yayınımız daha yayımlanacak. Ayrıca MESSAGE Bilim Misyonu kapsamında sekiz yüksek lisans tezine temel oluşturan araştırmalarımız devam ediyor.” dedi. KAN ÖRNEKLERİYLE GENETİK İNCELEME Çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan getirilen kan örnekleri kullanıldı. TRGENMER laboratuvarlarında yürütülen analizlerde, mikro yerçekiminin bağışıklık tepkileri, kanser hücrelerine etkileri ve henüz tanımlanmamış gen aktivasyonları detaylı şekilde incelendi. Genetik analizler, modern biyoteknoloji tekniklerinden biri olan CRISPR/Cas sistemi aracılığıyla gerçekleştirildi. Bu sistem sayesinde uzay ortamının DNA düzeyinde meydana getirdiği değişiklikler moleküler düzeyde gözlemlendi. İKİNCİ ASTRONOTLA DENEYİN YENİ AŞAMASI BAŞLADI MESSAGE projesinin ikinci aşaması, kısa süre önce uzay görevini tamamlayan ikinci Türk astronot Tuva Cihangir Atasever’in katkısıyla hayata geçirildi. Yeni örneklerle sürdürülecek araştırmalar, uzay biyolojisinin yanı sıra kanser araştırmaları, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve yaşlanma biyolojisi gibi alanlarda da etkili olacak. Dr. Cihan Taştan, projenin sadece Türkiye’nin uzay görevlerine değil, aynı zamanda dünya genelinde sağlık alanında yürütülen çalışmalara da öncü bir katkı sunmayı hedeflediğini belirtti.
Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi kapsamında yürütülen MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu’nun ilk sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Üsküdar Üniversitesi TRGENMER ekibince yürütülen çalışmalarda, mikro yerçekiminin bağışıklık sistemi ve genetik yapı üzerindeki etkileri incelendi.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi kapsamında yürütülen önemli bilimsel projelerden biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu, ilk bulgularını kamuoyuyla paylaştı. Proje, Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) tarafından yürütülüyor.

MESSAGE deneyi Proje Yöneticisi ve TRGENMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, elde edilen ilk verilerin öncül rapor olarak yayımlandığını açıkladı.

“Uzay ortamının, özellikle mikro yerçekiminin astronotların bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini belirledik. Çok yakında ‘Microgravity associated Longevity & Theoretical genes’ odaklı iki yeni bilimsel yayınımız daha yayımlanacak. Ayrıca MESSAGE Bilim Misyonu kapsamında sekiz yüksek lisans tezine temel oluşturan araştırmalarımız devam ediyor.” dedi.

KAN ÖRNEKLERİYLE GENETİK İNCELEME

Çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan getirilen kan örnekleri kullanıldı. TRGENMER laboratuvarlarında yürütülen analizlerde, mikro yerçekiminin bağışıklık tepkileri, kanser hücrelerine etkileri ve henüz tanımlanmamış gen aktivasyonları detaylı şekilde incelendi.

Genetik analizler, modern biyoteknoloji tekniklerinden biri olan CRISPR/Cas sistemi aracılığıyla gerçekleştirildi. Bu sistem sayesinde uzay ortamının DNA düzeyinde meydana getirdiği değişiklikler moleküler düzeyde gözlemlendi.

İKİNCİ ASTRONOTLA DENEYİN YENİ AŞAMASI BAŞLADI

MESSAGE projesinin ikinci aşaması, kısa süre önce uzay görevini tamamlayan ikinci Türk astronot Tuva Cihangir Atasever’in katkısıyla hayata geçirildi. Yeni örneklerle sürdürülecek araştırmalar, uzay biyolojisinin yanı sıra kanser araştırmaları, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve yaşlanma biyolojisi gibi alanlarda da etkili olacak.

Dr. Cihan Taştan, projenin sadece Türkiye’nin uzay görevlerine değil, aynı zamanda dünya genelinde sağlık alanında yürütülen çalışmalara da öncü bir katkı sunmayı hedeflediğini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.