Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?

GÜNDEM (iLKHA) - ilkha | 14.03.2025 - 05:19, Güncelleme: 14.03.2025 - 05:19 214 kez okundu.
 

Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?

Fetva Kurulu, "Zekât olarak verilecek miktar fazlaysa Şafiî mezhebinin 'eşit dağıtım' ile ilgili görüşlerine tabi olmak daha evladır." diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Şafiî mezhebine göre zekâtın tamamını tek bir şahsa vermek caiz değildir. Sekiz sınıftan hangileri mevcutsa her gruptan en az üç kişiye dağıtılmalıdır (İbnü'n-Nakib, Umdetüs-Sâlik s.248). Malikî mezhebi, sınıflar arasında eşit dağıtımı zorunlu görmemekle birlikte bunun müstehap olduğunu söyler. Hanefilere göre ise tek bir şahsa zekâtın tamamı verilebilir (Karadâvî, Fıkhu’z-Zekât s.575). Günümüzde, kendisine zekâtın verileceği sınıflardan köleler, kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar ve zekât memurları neredeyse yok gibidir. Genellikle fakir, miskin, borçlu ve Allah yolunda olanlara öncelik verilmektedir. Dolayısıyla zekât olarak verilecek miktar fazlaysa Şafiî mezhebinin 'eşit dağıtım' ile ilgili görüşlerine tabi olmak daha evladır. Ancak verilecek miktar az olursa veya bu sınıflardan birinin ihtiyacı daha fazlaysa sadece kendisi de tercih edilebilir." (İLKHA)
Fetva Kurulu, "Zekât olarak verilecek miktar fazlaysa Şafiî mezhebinin 'eşit dağıtım' ile ilgili görüşlerine tabi olmak daha evladır." diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Şafiî mezhebine göre zekâtın tamamını tek bir şahsa vermek caiz değildir. Sekiz sınıftan hangileri mevcutsa her gruptan en az üç kişiye dağıtılmalıdır (İbnü'n-Nakib, Umdetüs-Sâlik s.248). Malikî mezhebi, sınıflar arasında eşit dağıtımı zorunlu görmemekle birlikte bunun müstehap olduğunu söyler. Hanefilere göre ise tek bir şahsa zekâtın tamamı verilebilir (Karadâvî, Fıkhu’z-Zekât s.575).

Günümüzde, kendisine zekâtın verileceği sınıflardan köleler, kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar ve zekât memurları neredeyse yok gibidir. Genellikle fakir, miskin, borçlu ve Allah yolunda olanlara öncelik verilmektedir. Dolayısıyla zekât olarak verilecek miktar fazlaysa Şafiî mezhebinin 'eşit dağıtım' ile ilgili görüşlerine tabi olmak daha evladır. Ancak verilecek miktar az olursa veya bu sınıflardan birinin ihtiyacı daha fazlaysa sadece kendisi de tercih edilebilir." (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.