Eczacılar İlaç Krizinin Gölgesinde Mesleklerini Sürdürmeye Çalışıyor

SAĞLIK (iLKHA) - ilkha | 13.05.2025 - 18:33, Güncelleme: 13.05.2025 - 20:05 166 kez okundu.
 

Eczacılar İlaç Krizinin Gölgesinde Mesleklerini Sürdürmeye Çalışıyor

14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü’nde konuşan Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Fatih Oral, eczacıların yaşadığı yapısal sorunlara ve ilaç tedarik krizine dikkat çekti. Döviz kuru sabitlemesi ve yeni nesil ilaçlara erişim meslek için en büyük tehditler arasında.
MARDİN (İLKHA) – 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan 43. Bölge Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Fatih Oral, hem mesleğin önemine hem de yaşanan yapısal sorunlara dikkat çekti. Oral, özellikle son yıllarda artan ilaç tedarik sıkıntılarının sadece eczacıları değil, doğrudan halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. “Eczacılar, Sağlık Sisteminin En Uç Noktasında” Oral, “Eczacılar yalnızca ilaç satan değil, aynı zamanda halk sağlığının savunucusu, sağlık danışmanı ve eğitimcisidir. Mardin gibi bölgelerde bu görev daha da anlamlı hale geliyor,” diyerek eczacılığın toplumdaki yerine dikkat çekti. Döviz Kuru Farkı İlaç Krizinin Ana Nedeni Son dönemde devam eden ilaç sıkıntısına dikkat çeken Oral, bu sorunun temelinde ilaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit döviz kuru ile reel piyasa kuru arasındaki farkın yattığını ifade etti. Ekim 2024'te avro değerinde yapılan %23,5'lik artışa rağmen firmaların zarar ettiğini belirten Oral, bunun yeni ilaçların Türkiye’ye girişini zorlaştırdığını söyledi. Kronik Hastalık ve Onkoloji İlaçlarında Ciddi Açık Erken ergenlik, tansiyon, diyabet, astım ve kalp gibi kronik hastalıklara yönelik ilaçlarda tedarik sorunu sürerken, en büyük sıkıntı ise onkoloji, immünoloji ve nadir hastalık ilaçlarında yaşanıyor. Oral, "Bu ilaçlar geç geliyor, bazen hiç gelmiyor. Alternatif tedavi yollarına mecbur kalınıyor," dedi. Mesleki İtibar ve Ekonomik Sürdürülebilirlik Tehlikede Eczacıların en büyük sorunlarından biri ise hastalarına karşı sorumluluklarını yerine getirememekten doğan mesleki baskı. Ayrıca artan giderler ve desteklenmeyen bağımsız eczaneler mesleğin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. İstihdam Desteklenmeli, Yardımcı Eczacılık Teşvik Edilmeli Oral, bağımsız eczanelerin yardımcı eczacı istihdamı konusunda desteklenmesi gerektiğini belirtti. “Genç eczacıların iş bulması, deneyim kazanması için bu model önemli. Ancak ekonomik koşullar uygulanabilirliği zorlaştırıyor,” dedi. Gerekli teşviklerle hem istihdam artışı sağlanabilir hem de toplum sağlığına daha kaliteli hizmet verilebilir.
14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü’nde konuşan Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Fatih Oral, eczacıların yaşadığı yapısal sorunlara ve ilaç tedarik krizine dikkat çekti. Döviz kuru sabitlemesi ve yeni nesil ilaçlara erişim meslek için en büyük tehditler arasında.

MARDİN (İLKHA) – 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan 43. Bölge Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Fatih Oral, hem mesleğin önemine hem de yaşanan yapısal sorunlara dikkat çekti. Oral, özellikle son yıllarda artan ilaç tedarik sıkıntılarının sadece eczacıları değil, doğrudan halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

“Eczacılar, Sağlık Sisteminin En Uç Noktasında”

Oral, “Eczacılar yalnızca ilaç satan değil, aynı zamanda halk sağlığının savunucusu, sağlık danışmanı ve eğitimcisidir. Mardin gibi bölgelerde bu görev daha da anlamlı hale geliyor,” diyerek eczacılığın toplumdaki yerine dikkat çekti.

Döviz Kuru Farkı İlaç Krizinin Ana Nedeni

Son dönemde devam eden ilaç sıkıntısına dikkat çeken Oral, bu sorunun temelinde ilaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit döviz kuru ile reel piyasa kuru arasındaki farkın yattığını ifade etti. Ekim 2024'te avro değerinde yapılan %23,5'lik artışa rağmen firmaların zarar ettiğini belirten Oral, bunun yeni ilaçların Türkiye’ye girişini zorlaştırdığını söyledi.

Kronik Hastalık ve Onkoloji İlaçlarında Ciddi Açık

Erken ergenlik, tansiyon, diyabet, astım ve kalp gibi kronik hastalıklara yönelik ilaçlarda tedarik sorunu sürerken, en büyük sıkıntı ise onkoloji, immünoloji ve nadir hastalık ilaçlarında yaşanıyor. Oral, "Bu ilaçlar geç geliyor, bazen hiç gelmiyor. Alternatif tedavi yollarına mecbur kalınıyor," dedi.

Mesleki İtibar ve Ekonomik Sürdürülebilirlik Tehlikede

Eczacıların en büyük sorunlarından biri ise hastalarına karşı sorumluluklarını yerine getirememekten doğan mesleki baskı. Ayrıca artan giderler ve desteklenmeyen bağımsız eczaneler mesleğin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

İstihdam Desteklenmeli, Yardımcı Eczacılık Teşvik Edilmeli

Oral, bağımsız eczanelerin yardımcı eczacı istihdamı konusunda desteklenmesi gerektiğini belirtti. “Genç eczacıların iş bulması, deneyim kazanması için bu model önemli. Ancak ekonomik koşullar uygulanabilirliği zorlaştırıyor,” dedi. Gerekli teşviklerle hem istihdam artışı sağlanabilir hem de toplum sağlığına daha kaliteli hizmet verilebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.