“Modernite Ruhlarımızı Köleleştiriyor”

RÖPORTAJLAR 10.07.2025 - 16:27, Güncelleme: 10.07.2025 - 16:27 272 kez okundu.
 

“Modernite Ruhlarımızı Köleleştiriyor”

Dr. Emir Selimović, modern çağın en büyük tehlikesini anlattı: “Modernite insanı Allah’tan koparıp eşyaya kul ediyor. En büyük esaret, zihnin işgal edilmesidir.”
– Hocam, günümüz insanı neden bu kadar yorgun ve huzursuz?   “Çünkü insan, Rabbinden ve fıtratından koparıldığında, modern hayatın nesnesi olur. Bakın, modern sistem insanı iki şeye mahkum etti: Tüketmeye ve görünmeye… Artık insanlar ‘olmak’ için değil, ‘görünmek’ için yaşıyor. Ve bu, derin bir iç yorgunluk ve kimliksizlik getiriyor.”   – Moderniteyi her eleştirende ‘gericilik’ ithamı oluyor. Modernite neden sorunlu?   “Modernite, insana Allah’tan bağımsız bir özne olduğunu fısıldar. İnsanı evrende yegâne merkez haline getirir. Oysa Kur’an bize der ki: ‘Siz Allah’a muhtaçsınız.’ Modernite bu bağı koparır, insanı kendine yeterli sanan kibirli bir varlığa dönüştürür.”   – Peki, Müslümanın modern dünyada duruşu nasıl olmalı?   “Müslüman, bir şeyi salt çağdaş diye kabul etmez. İman süzgecinden geçirir. Modernitenin iyi yönleri elbette vardır: Temizlik, ulaşım, teknoloji… Ancak sorun, zihni ve ahlâkı işgal etmesidir. Müslüman aklı ve kalbiyle selektif (seçici) olmalı, her geleni almamalıdır.”   – Bugünün en büyük imtihanı nedir sizce?   “Zihinlerin işgali. Artık düşman dışarıda değil; insanın zihin odalarında, kavramlarında, anlam dünyasında. Hakikatle bağımız kopuyor, kelimelerimiz bile ithal. ‘Aşk, özgürlük, başarı’ dediğimizde bile Batılı tanımlar kastediyoruz. Müslümanın en büyük cihadı, zihnini Kur’an ve hikmetle inşa etmektir.”   – Gençler umutlu olmalı mı?   “Elbette. Çünkü Kur’an umut kitabıdır. Fakat umut, kör iyimserlik değil, sabırlı bir mücadelenin meyvesidir. Gençlere tavsiyem; hakikatin izini sürsünler, kolay bilgiden ve hazır yargılardan kaçınsınlar. Her sabah ‘Bugün Allah’ın benden razı olacağı ne yapabilirim?’ sorusuyla başlasınlar.”   – Son olarak, Müslümanın sloganı ne olmalı?   “Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi: ‘Doğu da Batı da Allah’ındır.’ Müslümanın yeryüzünde kendini garip hissetmemesi için bu bilinçle yaşaması gerekir. Yeryüzü bizim, modernite değil.”
Dr. Emir Selimović, modern çağın en büyük tehlikesini anlattı: “Modernite insanı Allah’tan koparıp eşyaya kul ediyor. En büyük esaret, zihnin işgal edilmesidir.”
– Hocam, günümüz insanı neden bu kadar yorgun ve huzursuz?
 
“Çünkü insan, Rabbinden ve fıtratından koparıldığında, modern hayatın nesnesi olur. Bakın, modern sistem insanı iki şeye mahkum etti: Tüketmeye ve görünmeye… Artık insanlar ‘olmak’ için değil, ‘görünmek’ için yaşıyor. Ve bu, derin bir iç yorgunluk ve kimliksizlik getiriyor.”
 
– Moderniteyi her eleştirende ‘gericilik’ ithamı oluyor. Modernite neden sorunlu?
 
“Modernite, insana Allah’tan bağımsız bir özne olduğunu fısıldar. İnsanı evrende yegâne merkez haline getirir. Oysa Kur’an bize der ki: ‘Siz Allah’a muhtaçsınız.’ Modernite bu bağı koparır, insanı kendine yeterli sanan kibirli bir varlığa dönüştürür.”
 
– Peki, Müslümanın modern dünyada duruşu nasıl olmalı?
 
“Müslüman, bir şeyi salt çağdaş diye kabul etmez. İman süzgecinden geçirir. Modernitenin iyi yönleri elbette vardır: Temizlik, ulaşım, teknoloji… Ancak sorun, zihni ve ahlâkı işgal etmesidir. Müslüman aklı ve kalbiyle selektif (seçici) olmalı, her geleni almamalıdır.”
 
– Bugünün en büyük imtihanı nedir sizce?
 
“Zihinlerin işgali. Artık düşman dışarıda değil; insanın zihin odalarında, kavramlarında, anlam dünyasında. Hakikatle bağımız kopuyor, kelimelerimiz bile ithal. ‘Aşk, özgürlük, başarı’ dediğimizde bile Batılı tanımlar kastediyoruz. Müslümanın en büyük cihadı, zihnini Kur’an ve hikmetle inşa etmektir.”
 
– Gençler umutlu olmalı mı?
 
“Elbette. Çünkü Kur’an umut kitabıdır. Fakat umut, kör iyimserlik değil, sabırlı bir mücadelenin meyvesidir. Gençlere tavsiyem; hakikatin izini sürsünler, kolay bilgiden ve hazır yargılardan kaçınsınlar. Her sabah ‘Bugün Allah’ın benden razı olacağı ne yapabilirim?’ sorusuyla başlasınlar.”
 
– Son olarak, Müslümanın sloganı ne olmalı?
 
“Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi: ‘Doğu da Batı da Allah’ındır.’ Müslümanın yeryüzünde kendini garip hissetmemesi için bu bilinçle yaşaması gerekir. Yeryüzü bizim, modernite değil.”
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.