Mükemmeliyetçilik Hastalık mı Yoksa Bir Güç mü?

PSİKOLOJİ 06.07.2025 - 00:18, Güncelleme: 06.07.2025 - 00:18 126 kez okundu.
 

Mükemmeliyetçilik Hastalık mı Yoksa Bir Güç mü?

Detaylara takılmak, en iyisini hedeflemek… Mükemmeliyetçilik, başarıyı mı getirir yoksa psikolojik yıkıma mı sürükler? Uzmanlar açıklıyor.
 Mükemmeliyetçilik Nedir? Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisinden ya da çevresinden gerçekçi olmayan derecede yüksek beklentiler içine girmesi olarak tanımlanır. Bu özellik, hem motive edici bir güç hem de yıpratıcı bir psikolojik sorun olabilir.  Bilim Ne Diyor? Pozitif yönleri: Hedef odaklı olmayı artırır. İşte ve okulda başarı motivasyonu sağlar. Disiplinli yaşamı destekler. Negatif yönleri: Kaygı bozukluklarını tetikler. Depresyon riskini artırır. Sosyal ilişkilerde gerilime yol açar. Sürekli memnuniyetsizlik duygusu yaratır.  Psikologların Yorumu Uzmanlara göre mükemmeliyetçilik, kontrol edilemediğinde kişiyi sürekli başarısız ve yetersiz hissettirir. Öte yandan dengeli bir mükemmeliyetçilik, düzen ve başarıyı beraberinde getirebilir. Anahtar nokta, hedefleri gerçekçi tutmak ve hata yapmanın normal olduğunu kabul etmektir.  Sağlıklı Mükemmeliyetçilik Nasıl Olur? Kendinle kıyasla, başkalarıyla değil. “Yeterince iyi” kavramını benimse. Hata yapmanın öğrenme süreci olduğunu hatırla.  Güç mü, Hastalık mı? Mükemmeliyetçilik; kontrol edildiğinde motive edici bir güç, kontrolsüz olduğunda ise psikolojik hastalığa dönüşen bir özellik. Uzmanlar, en iyi yolun dengede kalmak olduğunu söylüyor.  
Detaylara takılmak, en iyisini hedeflemek… Mükemmeliyetçilik, başarıyı mı getirir yoksa psikolojik yıkıma mı sürükler? Uzmanlar açıklıyor.

  Mükemmeliyetçilik Nedir?

Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisinden ya da çevresinden gerçekçi olmayan derecede yüksek beklentiler içine girmesi olarak tanımlanır.

Bu özellik, hem motive edici bir güç hem de yıpratıcı bir psikolojik sorun olabilir.

 Bilim Ne Diyor?

Pozitif yönleri:

  • Hedef odaklı olmayı artırır.

  • İşte ve okulda başarı motivasyonu sağlar.

  • Disiplinli yaşamı destekler.

Negatif yönleri:

  • Kaygı bozukluklarını tetikler.

  • Depresyon riskini artırır.

  • Sosyal ilişkilerde gerilime yol açar.

  • Sürekli memnuniyetsizlik duygusu yaratır.

 Psikologların Yorumu

Uzmanlara göre mükemmeliyetçilik, kontrol edilemediğinde kişiyi sürekli başarısız ve yetersiz hissettirir.

Öte yandan dengeli bir mükemmeliyetçilik, düzen ve başarıyı beraberinde getirebilir.

Anahtar nokta, hedefleri gerçekçi tutmak ve hata yapmanın normal olduğunu kabul etmektir.

 Sağlıklı Mükemmeliyetçilik Nasıl Olur?

  • Kendinle kıyasla, başkalarıyla değil.

  • “Yeterince iyi” kavramını benimse.

  • Hata yapmanın öğrenme süreci olduğunu hatırla.

 Güç mü, Hastalık mı?

Mükemmeliyetçilik; kontrol edildiğinde motive edici bir güç, kontrolsüz olduğunda ise psikolojik hastalığa dönüşen bir özellik. Uzmanlar, en iyi yolun dengede kalmak olduğunu söylüyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.