RAMAZANDAN SONRA NASIL BESLENMELİYİZ?

SAĞLIK 05.04.2024 - 07:55, Güncelleme: 05.04.2024 - 13:50 1123+ kez okundu.
 

RAMAZANDAN SONRA NASIL BESLENMELİYİZ?

Dr.Sevinç Hesenzade; Oruç tutan vücut aniden eski rejimine döndüğünde ortaya çıkabilecek komplikasyonları yazdı.
Mübarek ayda oruç tutan tüm Müslümanlar için Ramazan ayının bir başka önemi daha var. Bir bayram sofrası, bol ve leziz yemekler, çeşit çeşit tatlılar, bir ay boyunca dinlenen bir vücuda ağır gelebilir. Bir ay boyunca oruç tutmaya alışkın olan midemiz yine yiyeceklerin "saldırısına" uğruyor.    Peki oruç tutan vücut aniden eski rejimine döndüğünde ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?Ramazandan sonra vücudun ani saat değişikliğine alışması için 3-4 gün yarım saat arayla akşam yemeği yemek gerekir: "3-4 gün sonra akşam yemeğini bitirmek gerekir.   Uykudan 5-6 saat önce. Oruç sırasında kişi uzun süre aç kaldığı için daha fazla hamur işleri ve bakliyat tüketiyorsa, miktarı göreceli olarak azaltmalı ve daha çabuk sindirilen besinler tüketmelidir.   Akşam yemeğinde bitkisel gıdalara daha fazla yer vermek gerekiyor ki bu lifli gıdalar bağırsakların çalışmasını sağlasın. Aynı zamanda kahvaltı da yapılmalıdır. Kahvaltının atlanması önerilmez. Akşam yemeğinden sonra mutlaka açık havada yürüyüş yapmalısınız.   Böylelikle besinlerin sindirimini kolaylaştıracak ve metabolik bozuklukların önüne geçeceksiniz.”Ramazan ayında susamamak adına yağlı, tuzlu ve ekşili yiyeceklerden uzak duruyoruz. Bu nedenle bu tür gıdaları bir anda almamanızı tavsiye ederim.   Ana noktalardan biri meyve ve sebze alımıdır. Özellikle gün içerisinde mevsim meyve ve sebzelerinin yanı sıra günün ilk yarısında yani kahvaltıda kuru meyve tüketin.   Gün içerisinde alınan sıvı miktarı göz ardı edilmemelidir. Normal kilolu kişilerde sıvı miktarı vücut ağırlığı başına 30 miligramdır. Aynı zamanda bu miktar 1-2 bardağa da atılabilir.   Bu kurallara uyulduğu takdirde oruç sonrası herhangi bir sağlık sorunu yaşanmayacak, aynı zamanda fazla kiloların da önüne geçmiş olacağız."Besleme aralığı yine de mümkün olduğu kadar uzun tutulmalıdır.   Örneğin kahvaltıyı saat 7-8 civarında, akşam yemeğini ise saat 6'da yemeniz tavsiye edilir. Oruç arifesinde insanlar mideleri daha küçük olduğu için daha az yemeye alışırlar.   Fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek için en iyi aşama bu."
Dr.Sevinç Hesenzade; Oruç tutan vücut aniden eski rejimine döndüğünde ortaya çıkabilecek komplikasyonları yazdı.
Mübarek ayda oruç tutan tüm Müslümanlar için Ramazan ayının bir başka önemi daha var. Bir bayram sofrası, bol ve leziz yemekler, çeşit çeşit tatlılar, bir ay boyunca dinlenen bir vücuda ağır gelebilir. Bir ay boyunca oruç tutmaya alışkın olan midemiz yine yiyeceklerin "saldırısına" uğruyor. 
 
Peki oruç tutan vücut aniden eski rejimine döndüğünde ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?Ramazandan sonra vücudun ani saat değişikliğine alışması için 3-4 gün yarım saat arayla akşam yemeği yemek gerekir: "3-4 gün sonra akşam yemeğini bitirmek gerekir.
 
Uykudan 5-6 saat önce. Oruç sırasında kişi uzun süre aç kaldığı için daha fazla hamur işleri ve bakliyat tüketiyorsa, miktarı göreceli olarak azaltmalı ve daha çabuk sindirilen besinler tüketmelidir.
 
Akşam yemeğinde bitkisel gıdalara daha fazla yer vermek gerekiyor ki bu lifli gıdalar bağırsakların çalışmasını sağlasın. Aynı zamanda kahvaltı da yapılmalıdır. Kahvaltının atlanması önerilmez. Akşam yemeğinden sonra mutlaka açık havada yürüyüş yapmalısınız.
 
Böylelikle besinlerin sindirimini kolaylaştıracak ve metabolik bozuklukların önüne geçeceksiniz.” Ramazan ayında susamamak adına yağlı, tuzlu ve ekşili yiyeceklerden uzak duruyoruz. Bu nedenle bu tür gıdaları bir anda almamanızı tavsiye ederim.
 
Ana noktalardan biri meyve ve sebze alımıdır. Özellikle gün içerisinde mevsim meyve ve sebzelerinin yanı sıra günün ilk yarısında yani kahvaltıda kuru meyve tüketin.
 
Gün içerisinde alınan sıvı miktarı göz ardı edilmemelidir. Normal kilolu kişilerde sıvı miktarı vücut ağırlığı başına 30 miligramdır. Aynı zamanda bu miktar 1-2 bardağa da atılabilir.
 
Bu kurallara uyulduğu takdirde oruç sonrası herhangi bir sağlık sorunu yaşanmayacak, aynı zamanda fazla kiloların da önüne geçmiş olacağız."Besleme aralığı yine de mümkün olduğu kadar uzun tutulmalıdır.
 
Örneğin kahvaltıyı saat 7-8 civarında, akşam yemeğini ise saat 6'da yemeniz tavsiye edilir. Oruç arifesinde insanlar mideleri daha küçük olduğu için daha az yemeye alışırlar.
 
Fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek için en iyi aşama bu."
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.