Sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapmalıyız?

EĞİTİM 15.09.2024 - 21:51, Güncelleme: 28.01.2024 - 14:40 10447 kez okundu.
 

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapmalıyız?

PSK.HAKAN YAYLA :Sınav kaygısı sınav esnasında yaşanılan yoğun kaygı nedeniyle öğrenilen bilginin kullanılamamasına ve başarısızlığın artmasına neden olan bir durum olarak tanımlanır. Sınav kaygısı daha çok bireyin sınava yüklediği anlamla ilişkili olmakla birlikte sınava verilen önem düzeyi sınav kaygısının yoğunluğunda önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapmalıyız? Sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapmalıyız? Hepimizin hayatında önemli yer kaplayan sınavlar hayatımızın belirli dönemlerinde zorlu süreçler yaşamamıza yol açıp kabusumuz olabiliyor. Peki sınav kaygısı nedir ve bununla nasıl başa çıkabiliriz? Sınav kaygısı sınav esnasında yaşanılan yoğun kaygı nedeniyle öğrenilen bilginin kullanılamamasına ve başarısızlığın artmasına neden olan bir durum olarak tanımlanır. Sınav kaygısı daha çok bireyin sınava yüklediği anlamla ilişkili olmakla birlikte sınava verilen önem düzeyi sınav kaygısının yoğunluğunda önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav kaygısının belirtileri nelerdir? Sınav kaygısının birtakım zihinsel ve fiziksel  belirtileri vardır. Bunlardan en belirginleri; •Odaklanma güçlüğü •Muhakeme yeteneğindeki zayıflama •Dikkat eksikliği •Hafızada gerileme •Sürekli Yorgun ve halsiz hissetme •Uykuda bozulma •Baş ağrısı •Mide bulantısı •Unutkanlık •Sürekli panik hali Peki sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapabiliriz? Sınav kaygısıyla mücadele edip onu bastırmaya çalışmak yerine sınav kaygısının varlığını kabullenip onu tanımaya çalıştıktan sonra içselleştirmeye çalışmak isabetli olucaktır çünkü sınavlar hayatımızın önemli bir parçası olmakla birlikte her daim hayatımızdaki yolculuklarda bize eşlik edicek olan ve bizden ayrılmaz bir parçadır. Öğrenci gerçekçi olmayan inançlarını bir terazide kefeye koyup tartarsa ve onları daha gerçekçi bir perspektiften ele alırsa gerçekten yaşanılan sınav kaygısı problemini olduğu gibi görecektir ve bunu normalleştirecektir. Buradaki en önemli nokta ise kişinin gireceği sınavdaki başarısını hayatının tek gayesiymiş gibi algısına olan inancının değişmesidir çünkü eğer öğrenci başarısız olursa bu başarısızlığı kendi karakteriyle özdeşleştirecektir ve kendisini tamamen yetersiz ve beceriksiz bir insan olarak görecektir. Oysa bunu yapmak yerine öğrenci başarısızlığı başarıya çevirmeye odaklanırsa ve hayatta her daim böyle zorluklarla karşılacağının bilincine varırsa bu kaygıdan büyük ölçüde kurtulmuş olur. Bunu yapmak elbette bilişsel davranışçı terapilerle mümkün olacaktır. Öğrencinin sınav kaygısıyla ilgili ek olarak yapması gereken çalışmış olduğu konularla ilgili eksik yönlerini görüp onlar üzerine yoğunlaşmak olmalıdır. Unutmayalım ki insan psikolojisinde ileriye yönelik olumlu düşünceler her zaman bireyde olumlu etkiler yaratır ve bireyin daha iyi daha rahat hissetmesini sağlar. Bu yüzden her daim odaklanacağımız tek şey sınav kaygısı yerine sınavın kendisi ve sınav sonrasında yükselerek devam etmesi gereken kariyer yolculuğumuz olmalıdır. Sınav kaygısı konusunda kişi eğer uzun süren depresyona ciddi bir uyku bozukluğuna ve yemek bozukluğuna kısacası işlevselliği önemli derecede sekteye uğratan bir rahatsızlığa sahipse o noktada uzman kişilerin yardımına başvurmalıdır.
PSK.HAKAN YAYLA :Sınav kaygısı sınav esnasında yaşanılan yoğun kaygı nedeniyle öğrenilen bilginin kullanılamamasına ve başarısızlığın artmasına neden olan bir durum olarak tanımlanır. Sınav kaygısı daha çok bireyin sınava yüklediği anlamla ilişkili olmakla birlikte sınava verilen önem düzeyi sınav kaygısının yoğunluğunda önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapmalıyız?

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapmalıyız?

Hepimizin hayatında önemli yer kaplayan sınavlar hayatımızın belirli dönemlerinde zorlu süreçler yaşamamıza yol açıp kabusumuz olabiliyor.

Peki sınav kaygısı nedir ve bununla nasıl başa çıkabiliriz?
Sınav kaygısı sınav esnasında yaşanılan yoğun kaygı nedeniyle öğrenilen bilginin kullanılamamasına ve başarısızlığın artmasına neden olan bir durum olarak tanımlanır.

Sınav kaygısı daha çok bireyin sınava yüklediği anlamla ilişkili olmakla birlikte sınava verilen önem düzeyi sınav kaygısının yoğunluğunda önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?

Sınav kaygısının birtakım zihinsel ve fiziksel  belirtileri vardır. Bunlardan en belirginleri;
•Odaklanma güçlüğü
•Muhakeme yeteneğindeki zayıflama
•Dikkat eksikliği
•Hafızada gerileme
•Sürekli Yorgun ve halsiz hissetme
•Uykuda bozulma
•Baş ağrısı
•Mide bulantısı
•Unutkanlık
•Sürekli panik hali
Peki sınav kaygısıyla başa çıkmak için neler yapabiliriz?
Sınav kaygısıyla mücadele edip onu bastırmaya çalışmak yerine sınav kaygısının varlığını kabullenip onu tanımaya çalıştıktan sonra içselleştirmeye çalışmak isabetli olucaktır çünkü sınavlar hayatımızın önemli bir parçası olmakla birlikte her daim hayatımızdaki yolculuklarda bize eşlik edicek olan ve bizden ayrılmaz bir parçadır.

Öğrenci gerçekçi olmayan inançlarını bir terazide kefeye koyup tartarsa ve onları daha gerçekçi bir perspektiften ele alırsa gerçekten yaşanılan sınav kaygısı problemini olduğu gibi görecektir ve bunu normalleştirecektir.

Buradaki en önemli nokta ise kişinin gireceği sınavdaki başarısını hayatının tek gayesiymiş gibi algısına olan inancının değişmesidir çünkü eğer öğrenci başarısız olursa bu başarısızlığı kendi karakteriyle özdeşleştirecektir ve kendisini tamamen yetersiz ve beceriksiz bir insan olarak görecektir.

Oysa bunu yapmak yerine öğrenci başarısızlığı başarıya çevirmeye odaklanırsa ve hayatta her daim böyle zorluklarla karşılacağının bilincine varırsa bu kaygıdan büyük ölçüde kurtulmuş olur.

Bunu yapmak elbette bilişsel davranışçı terapilerle mümkün olacaktır. Öğrencinin sınav kaygısıyla ilgili ek olarak yapması gereken çalışmış olduğu konularla ilgili eksik yönlerini görüp onlar üzerine yoğunlaşmak olmalıdır.

Unutmayalım ki insan psikolojisinde ileriye yönelik olumlu düşünceler her zaman bireyde olumlu etkiler yaratır ve bireyin daha iyi daha rahat hissetmesini sağlar.

Bu yüzden her daim odaklanacağımız tek şey sınav kaygısı yerine sınavın kendisi ve sınav sonrasında yükselerek devam etmesi gereken kariyer yolculuğumuz olmalıdır.

Sınav kaygısı konusunda kişi eğer uzun süren depresyona ciddi bir uyku bozukluğuna ve yemek bozukluğuna kısacası işlevselliği önemli derecede sekteye uğratan bir rahatsızlığa sahipse o noktada uzman kişilerin yardımına başvurmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.